Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 13.1.2015

Tadzhikistan: matkustustiedote 

Tadzhikistan: Vältä tarpeetonta matkustamista Vuoristo-Badakhshaniin, GBAO. Terrorismin uhka. Raja-alueet mahdollisesti miinoitettuja. Maanjäristysvaara

Kiertävä suurlähettiläs Keski-Aasiassa
Helsinki

Tilanne Vuoristo-Badakhshanissa (GBAO) on rauhoittunut toukokuussa 2014 sattuneiden levottomuuksien jälkeen, siitä huolimatta on suositeltavaa välttää tarpeetonta matkustamista sinne. Muualla maassa turvallisuustilanne on suhteellisen vakaa, mutta terrorismin uhkaa ei voi kokonaan sulkea pois.

Matkailijan tulee noudattaa yleistä varovaisuutta ja viranomaisten turvaohjeita huolellisesti. Matkustamista Rashtin laaksossa, Tavildaran alueella sekä Afganistanin, Kirgisian ja Uzbekistanin vastaisilla rajoilla suositellaan vältettävän miinakentistä sekä salakuljettajien ja muiden rikollisjoukkioiden yhteenotoista johtuen. Rajaselkkauksia Tadzhikistanin ja Kirgisian välillä on esiintynyt vuoden 2014 alusta lähtien, minkä vuoksi on syytä olla erityisen varovainen siellä liikkuessa. Rajat voidaan sulkea ilman ennakkovaroitusta.

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Rikollisuus

Dushanbe on suhteellisen turvallinen. Matkailijan tulee kuitenkin noudattaa yleistä varovaisuutta ja paikallisten viranomaisten turvallisuustiedotteita. Rahat ja arvoesineet kannattaa pitää poissa näkyvistä.

Yksin liikkumista pimeään aikaan tulee välttää. Erityisesti maaseudulla naisia kehotetaan liikkumaan vain valoisana aikana ja ryhmissä. Liikkumiseen kannattaa käyttää ainoastaan virallisia takseja.

Liikenne

Liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta. Liikenne on vaarallista niin jalankulkijalle kuin autoilijalle. Ajoneuvot ovat usein huonokuntoisia ja niistä puuttuvat turvavyöt, tai niitä ei ole tapana käyttää. Liikennesääntöjä ei noudateta, ja ylinopeudet ovat tavallisia. Liikennettä hidastavat turvallisuustarkastuspisteet. Ajaminen Dushanbesta itään saattaa olla vaarallista mahdollisten rikollisiskujen vuoksi. Afganistanin, Uzbekistanin ja Kirgisian vastaisilla rajoilla sijaitsee sekä merkittyjä että merkitsemättömiä miinakenttiä, joten kyseisillä alueilla ei ole syytä poistua kulkuneuvosta maastoon. Yksityisautoilijoita on ajoittain ryöstetty.

Tiestö on heikkokuntoista ja monasti ajokelpoista vain maastoautoille maan pääkaupunkia Dushanbeta lukuun ottamatta. Erityisesti tiet Rashtin laaksoon  ja Pamiriin ovat huonokuntoisia. Yhteydet näihin osiin maata ovat talvisin poikki lumen ja keväisin maanvyörymien vuoksi. Dushanben ja Khujandin välinen maantie kulkee nyt Anzobin tunnelin kautta, mutta tunnelin keskeneräisyys vaarantaa liikenneturvallisuutta. Teiden huonosta kunnosta johtuen ajamista kaupunkien ulkopuolella pimeään aikaan kannattaa välttää. Teiden valaistus rajoittuu yleensä taajamien pääkatuihin. Kaupunkien ulkopuolella on vain harvoja huoltoasemia ja autokorjaamoja, ja polttoaineen laatu voi vaihdella. Harvasta huoltoasemaverkostosta johtuen polttoainetta kannattaa tankata myös varakanistereihin. Satelliittipuhelin on suositeltavaa ottaa mukaan hätätilanteiden varalle.

Julkinen liikenne on epäluotettavaa vanhentuneen kaluston vuoksi. Junissa liikkuu taskuvarkaita.

Maan sisäisillä lennoilla tulee varautua lentojen myöhästymisiin ja peruutuksiin, ja joskus lennot ovat olleet ylibuukattuja. Osoitteesta ec.europa.eu/transport/air-ban/list_fi.htm voi tarkistaa päivitetyn listan lentoyhtiöistä, joille EU on asettanut lentokiellon tai -rajoituksia unionin alueelle. 

Terveydenhoito

Kaikenkattava matkustajavakuutus, joka sisältää myös mahdollisen lentoevakuoinnin Suomeen, on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät sairas- ja kuolemantapaukset ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Paikallisten sairaaloiden käyttöä kannattaa harkita.

Terveydenhoito ei ole länsimaista tasoa ja nopea avun ja lääkkeiden saaminen äkillisessä sairastapauksessa saattaa olla vaikeaa. Matkailijan kannattaa ottaa mukaan tarpeelliset lääkkeet ja lääketarvikkeet.

Heikon hygieniatason vuoksi kannattaa juoda vain pullotettua vettä. Mikäli on turvauduttava vesijohtoveteen, vesi kannattaa keittää ennen sen nauttimista. Juomissa kannattaa välttää jääpaloja. Hygieniaan kannattaa kiinnittää huomiota myös ruoanvalmistuksessa ja kuoria hedelmät ja vihannekset.

Rokotussuoja kannattaa selvittää ja hankkia ennen matkalle lähtöä. Tadzhikistanissa esiintyy koleraa, lavantautia ja tuberkuloosia. Malariaa on esiintynyt satunnaisesti kesäisin Khatlonin alueella ja Gorno-Badakshanin eteläisillä alueilla. Matkailijalta ei edellytetä pakollisia rokotteita, mutta voimassaolevat jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, polio- ja hepatiitti-A-rokotukset ovat suositeltavia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Matkailijan terveysoppaasta
löytyy hyvää tietoa rokotuksista ja matkailijan terveydenhoitoon liittyvistä asioista.

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne.
Tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löydät seuraavien viranomaisten verk-kosivuilta:

Yli 90 päivää maassa oleskelevien on tehtävä HIV-testi Tadzhikistanissa, tai esitettävä tuore muualla otettu negatiivinen testitulos. Alhaisesta terveydenhoidon tasosta johtuen ei ole suositeltavaa tehdä testiä paikan päällä.

Pamirin alueelle matkustettaessa tulee huomioida korkeudesta johtuvan vuoristotaudin riski.

Luonnonolot

Tadzhikistan on maanjäristysherkkää aluetta. Kevään suojasäiden alettua lumi- ja mutavyöryt vaarantavat liikennettä. Tilannetta on syytä seurata.

Hyvä tietää

Suomalainen tarvitsee maahan saapuakseen passin ja viisumin. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta siitä päivästä lähtien, kun anoo Tadzhikistanin viisumia, ja passissa tulee olla vähintään kaksi tyhjää sivua. Maahantulomääräykset tulee selvittää ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta. Lähimmät suurlähetystöt sijaitsevat Moskovassa ja Berliinissä (katso yhteystiedot alla). Viisumin voi myös saada Dushanben kansainvälisellä lentokentällä mikäli saapuu maasta, jossa Tadzhikistanilla ei ole suurlähetystöä. Muut raja-asemat eivät myönnä viisumeita. Viisumin hankkiminen etukäteen on kuitenkin suositeltavaa.

Kolmea päivää pidemmillä matkoilla matkailijan tulee rekisteröityä viranomaisille. Maahantulijalla on hyvä olla joku paikallinen vastassa. Vierailu Vuoristo-Badakshanin (GBAO) alueelle Pamir-vuoristoon vaatii erityisluvan, jonka voi hankkia samanaikaisesti kun anoo viisumia.

Passin katoamisesta on tehtävä katoamisilmoitus lähimmälle poliisiasemalle. EU-maiden suurlähetystöt voivat myöntää passinsa kadottaneelle Suomen kansalaiselle matkustusasiakirjan kotimatkaa varten. Hakemukseen tulee liittää kopio poliisille annetusta katoamisilmoituksesta ja/tai mahdollisesta tutkinta-asiakirjasta.

Joidenkin kohteiden, kuten esimerkiksi armeijan rakennusten ja niiden ympäristön, raja-alueiden ja eräiden virallisten rakennusten valokuvaaminen on rajoitettua. Aina rajoituksista ei ilmoiteta kyltein. Huumeiden käytöstä, salakuljetuksesta tai hallussapidosta seuraa kovia rangaistuksia. Homoseksuaalinen kanssakäyminen on Tadzhikistanissa laillista, mutta se ei edelleenkään ole laajalti hyväksyttyä.

Tadzhikistan on käteistalousmaa. Kansallinen valuutta on somoni (TJS), jota ei voi vaihtaa Suomessa. Yhdysvaltain dollari on suosituin ulkomaan valuutta, euro ja Venäjän rupla käyvät myös. Vaihdettavan valuutan on oltava hyväkuntoista.  Kolikoita ei vaihdeta. Valuuttaa on suositeltavaa vaihtaa vain virallisissa vaihtopisteissä. Luottokortti hyväksytään maksuvälineeksi vain harvoissa paikoissa. Matkashekkejä ei maassa käytetä lainkaan.

GSM-matkapuhelimet kuuluvat ainakin pääkaupungissa Dushanbessa.

Suomi Tadzhikistanissa

Suomea Tadzhikistanissa edustaa Helsingistä käsin toimiva kiertävä suurlähettiläs.

Keski-Aasian kiertävä suurlähettiläs
Niklas Lindqvist
sähköposti: ITÄ-21@formin.fi

Hallinnollinen ulkoasiainsihteeri:
Hannele Malms
puh. 0295 351 458
sähköposti: hannele.malms@formin.fi

Sihteeri:
Kirsi Laitinen
puh.  0295 350 899
sähköposti: kirsi.laitinen@formin.fi

Hätätilanteissa Suomen kansalainen voi konsuliasioissa soittaa ulkoasiainministeriöön: +358 295 350 000 virka-aikana ja +358 9 1605 5551 virka-ajan ulkopuolella, tai kääntyä EU-maan paikallisen suurlähetystön puoleen.

Suomesta käsin lähimmät Tadzhikistanin suurlähetystöt:

Tadzhikistanin suurlähetystö Venäjällä
Granatnyj per. 13, Moscow
Puh. +7 495 690 38 46
Fax. +7 495 691 89 98
sähköposti: info@tajiembassy.ru
verkkosivut: www.tajembassy.ru

Tadzhikistanin suurlähetystö Saksassa
Perleberger Strasse 43
10559 Berlin
Puh. +49 (0) 30 3479300
Fax: +49 (0) 30 34793029
sähköposti: info@botschaft-tadschikistan.de
verkkosivut: www.botschaft-tadschikistan.de

Euroopan unionin jäsenmaiden suurlähetystöt Tadzhikistanissa:

Saksa
ul. I. Somoni 59/1
734064  Dushanbe, Tajikistan
Puh. +992 43 377-3000, +992 43 377 3020 (viisumit)
Fax. +992 43 377-3080, +992 43 377 3082 (viisumit)
verkkosivut:  http://www.duschanbe.diplo.de

Iso-Britannia
65 MirzoTursunzade Street
734002 Dushanbe
Tajikistan
Tel: (992 372) 24 22 21, 24 14 77
Fax: (992 372) 27 17 26
sähköposti: Dushanbe.Reception@fco.gov.uk
verkkosivut: http://ukintajikistan.fco.gov.uk/en

Ranska
Varsobskaya St. 17,
734017 Dushanbe, Tajikistan
Puh. +992 372 217855
Fax. + 992 372 510082
sähköposti: cad.douchanbe@diplomatie.gouv.fr
verkkosivut: http://ambafrance-tj.org.

Tämä dokumentti

Päivitetty 13.1.2015

Takaisin ylös