Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 24.11.2015

Venezuela: matkustustiedote

Venezuela: Noudata varovaisuutta. Caracas ja Zulian, Tachiran ja Apuren alueet: vältä tarpeetonta matkustamista.

Suomen suurlähetystö
Lima

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan)

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia, matkapäätöksestä vastaa aina matkustaja itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta.  Hätätilanteissa vastuu etsintä- ja pelastustoimista on paikallisilla viranomaisilla. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti.

Ulkoministeriö suosittelee erityisesti omatoimimatkaajille matkustusilmoituksen tekemistä. Ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi. Kattava matkavakuutus on tarpeen. Vakuutusehdot ja vakuutuksen voimassaolo on syytä selvittää ennen matkaa. 

Poliittinen turvallisuustilanne

Kevään 2013 presidentinvaalien jälkeen on Caracasissa ja muissa suurissa kaupungeissa ollut poliittisia mielenosoituksia. Matkailijoita ja maassa oleskelevia kehotetaan välttämään mielenosoituksia ja muita väkijoukkojen kokoontumisia mahdollisten väkivaltaisuuksien vuoksi. Mielenosoituksissa saatetaan virkavallan toimesta käyttää aseita ja kyynelkaasua.

Tarpeetonta matkustamista suositellaan välttämään etenkin vaarallisille alueille, mm. pääkaupunkiin Caracasiin sekä Kolumbian ja Venezuelan väliselle raja-alueelle. Satunnaiset mielenosoitukset ovat yleisiä mm. Caracasissa, Valenciassa, Maracayssa, Meridassa ja San Miguelissä. Kaikkia mielenosoituksia muistuttavia ihmisjoukkojen kokoontumisia kehotetaan välttämään.

Maan oppositio on osoittanut mieltään hallitusta vastaan helmikuusta 2014 lähtien. Mielenosoitukset ovat aiheuttaneet väkivaltaisia yhteenottoja pääkaupungissa. Tilanne on sytyttänyt purkauksia muuallakin maassa.  Mielenosoituksia on odotettavissa lisää ja tilanne voi eskaloitua hyvinkin nopeasti. Aseiden käyttö on vaatinut kuolonuhreja. Kannattaa pyrkiä seuraamaan useita uutislähteitä saadakseen ajankohtaista tietoa maan tilanteesta.

Yleinen turvallisuustilanne on huonontunut entisestään. Väkivaltainen rikollisuus ja muun muassa kaappaukset ovat lisääntyneet. Ryöstöriski on korkea etenkin Caracasissa ja muissa suurissa kaupungeissa. Matkustamista Kolumbian läheiselle rajaseudulle Zulian, Tachiran ja Apuren alueilla noin 80 km säteellä rajasta ei turvallisuussyistä suositella, sillä alueilla on aseellisia ryhmiä ja kaappausriski on olemassa.

Rikollisuus

Rikollisuus ja aseelliset ryöstöt ovat lisääntyneet etenkin suurissa kaupungeissa (Caracas, Valencia, Maracaibo, Maracay) ja turistikohteissa sekä rannoilla. Henkirikosten osalta pääkaupunki Caracas kuuluu Etelä-Amerikan vaarallisimpien kaupunkien joukkoon. Väkivaltaisen rikollisuuden ja kaappausten uhreiksi on joutunut myös matkailijoita. Matkailijoita kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta etenkin Caracasissa liikkuessaan. Myös muualla maassa ryöstöriski on suuri, eikä pimeän tultua ole syytä liikkua kävellen. Rikolliseen toimintaan ja mm. matkailijoiden ryöstöihin on syyllistynyt myös poliisin virka-asuihin pukeutuneita henkilöitä.

Isla de Margaritan saarella on tapahtunut useita vakavia ryöstöjä. Ryöstön vastustus voi johtaa uhrin ampumiseen. Varovaisuutta on syytä noudattaa erityisesti pimeällä myös turistien suosimilla rannoilla. Syrjäisillä rannoilla ja paikoilla liikkumista tulee välttää. Margaritan saaren suurimmassa kaupungissa Porlamarissa on noudatettava erityistä varovaisuutta.

Venezuelan rannikoilla tapahtuu merirosvoryöstöjä. Yksityisveneilijöitä kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta Venezuelan aluevesillä.

Tuntemattomilta ei tule ottaa vastaan ruokaa tai juomaa. Ryöstöissä saatetaan käyttää Burundanga-nimistä huumetta, joka voidaan sekoittaa ruokaan tai juomaan. Huume on nopeavaikutteinen ja johtaa usein tajunnan menetykseen.

Pankkiautomaateilla ja pankeista poistuessa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta, sillä matkailijoita on joutunut ryöstöjen kohteeksi rahannostojen yhteydessä. Luottokortti saatetaan myös kopioida erityisellä laitteella rahaa nostettaessa. Joissain tapauksissa matkailijoita on myös kaapattu ja kaappauksen aikana matkailijan luottokortti tai pankkitili on tyhjennetty. Tämän vuoksi Suuria rahasummia ei tule kantaa mukana. Myös luottokortin päivittäistä nostorajaa kannattaa alentaa maan kustannustasoa vastaavaksi ennen matkaa. Kidnappaukset ovat kohdistuneet myös ulkomaalaisiin.

Passista ja matkalipuista on syytä ottaa kopiot ja säilyttää ne erillään alkuperäisistä. Passikopiota ja kopiota maahantuloleimasta on hyvä pitää aina mukana. Myös luottokorttien tiedot on hyvä kirjata muistiin. Toimenpiteet helpottavat asioiden selvittelyä mahdollisissa varkaus- tai katoamistapauksissa. Mikäli passi katoaa tai varastetaan, tulee siitä tehdä ilmoitus paikalliselle poliisille.

Caracasin kantakaupunkiin kuuluvalla Sabana Granden alueella on runsaasti suosittuja yökerhoja, ravintoloita ja budjettihotelleja. Turisteihin kohdistuneet (aseelliset) ryöstöt ko. alueella ovat lisääntyneet, minkä vuoksi liikkumista on syytä välttää erityisesti pimeällä.

Caracasin vanhassa keskustassa ja länsiosissa ryöstöriski on suuri myös päivällä. Slummialueita ("barrios") on syytä välttää. Arvokkaiden korujen, kellojen, kameroiden ja matkapuhelimien käyttö julkisesti voi houkutella ryöstäjiä. Omaisuudesta ja matkatavaroista tulee pitää huolta koko ajan, sillä varkaat toimivat nopeasti.

Caracasissa sijaitseva Ávila-vuori on suosittu kuntoilu- ja retkeilykohde. Ryöstöt kuntopoluilla ovat kuitenkin viime aikoina lisääntyneet. Tämän vuoksi siellä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja liikkumista vuorilla on syytä välttää erityisesti pimeällä.

Maiquetían lentokentän sekä ulkomaan että kotimaan terminaaleissa kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta sekä lentokentän sisä- että ulkopuolella. Epävirallisia rahanvaihtajia ja pimeitä takseja on syytä välttää. Lentokentän alueella liikkuu varkaita sekä virkailijoiksi tekeytyneitä henkilöitä, jotka ovat huijanneet tai anastaneet matkailijoilta rahaa. Katso kohdasta ”Liikenne” lisätietoa lentokentän virallisista takseista.

Monet suuret kansainväliset lentoyhtiöt ovat vähentäneet tai peruuttaneet sekä saapuvia että lähteviä lentojaan Venezuelaan. Matkustajia kehotetaan olemaan yhteydessä omaan lentoyhtiöönsä mahdollisista peruutuksista.

Venezuela on tärkeä kansainvälisen huumekaupan kauttakulkumaa. Matkailijoita värvätään huumesalakuljettajiksi, ja huumeita liikkuu paljon muun muassa Isla de Margaritan saarella. Lentokentillä matkatavaroita tulee pitää silmällä koko ajan, eikä toisten matkatavaroita tule suostua kuljettamaan.

Liikenne

Liikenne on ruuhkaista ja vaarallista ajokulttuurin ja ajoneuvojen huonon kunnon vuoksi. Kaikkien liikennevälineiden käyttöön liittyy omat turvallisuusriskinsä. Ajotavasta johtuen bussiliikenne on vaaraksi muulle liikenteelle. Caracasissa metroverkkoon liitetty metrobussijärjestelmä on suhteellisen toimiva ja turvallinen. Bussien käyttöön liittyy kuitenkin aina ryöstöriski.

"Motorizados" eli mopo- ja moottoripyörälähetit ovat bussien ohella liikenteen suuri vaaratekijä. Katuja ylitettäessä tulee olla erityisen varovainen. Metro on usein erittäin täynnä ruuhka-aikoina ja viiveet yleisiä. Metroissa ja metroasemilla tapahtuvien ryöstöjen raportoidaan lisääntyneen.

Caracasissa matkailijoiden on turvallisinta liikkua virallisella taksilla. Takseja ei tulisi ottaa suoraan kadulta, vaan ne tulisi tilata taksipalveluiden kautta. Hotellien ja kauppakeskusten taksit ovat myös yleensä luotettavia, mutta tariffi on tavallisia takseja kalliimpi. Takseissa ei ole taksimittareita, joten hinta on syytä sopia aina etukäteen. Moottoripyörätaksien käyttöä ei suositella.

Maiquetían kansainvälisen lentokentän suurten taksiyhtiöiden kuljettajat ovat yleensä luotettavia. Virallisia lentokenttätakseja ovat mustat station wagonit. Lentokentällä taksi tulee aina ottaa viralliselta taksitolpalta, sillä epävirallista taksia käyttäessä riski tulla ryöstetyksi on suurempi. Caracasin ja Maiquetían lentokentän välisellä matkalla ryöstöriski on suurempi myöhään illalla ja öisin, minkä vuoksi lentokenttämatka on turvallisempaa tehdä valoisaan aikaan tai alkuillasta. Matka lentokentältä Caracasiin on usein ruuhkainen ja voi viedä paljon aikaa. Maanvyöryt saattavat ajoittain, etenkin sadekaudella, viivästyttää lentokentälle matkustamista. Lentokentän ja Caracasin keskustan välillä liikennöivien bussien käyttöön liittyy vakavia turvallisuusriskejä, joten niiden käyttöä ei suositella.

Autoillessa on syytä varmistaa, että kaikki auton asiakirjat ovat kunnossa. Ovet tulee pitää lukittuina, eikä autosta ole suositeltavaa poistua syrjäisillä teillä. Yöllä ajamista ei suositella. Teiden varrella on useita kansalliskaartin (Guardia Nacional) ja poliisin tarkastuspisteitä, joissa on syytä pysähtyä, mikäli siihen kehotetaan. Mikäli kuljettajalta pyydetään tietarkastuksissa rahaa tai määrätään sakkoja, on suositeltavaa pyytää tästä kirjallinen selostus sekä virkailijan nimi, virka-asema ja yhteystiedot valheellisten maksumääräysten välttämiseksi. Tiestö on paikoin huonossa kunnossa ja valaistus vähäistä, minkä johdosta autoillessa on syytä noudattaa varovaisuutta.

Luonnonolot

Luonnonolot vaihtelevat alueittain Maracaibon lahden kostean kuumasta ilmastosta Andien vuoriston viileyteen.

Venezuela, mukaan lukien pääkaupunki Caracas, on maanjäristysherkkää aluetta. Viime aikoina Venezuelassa on ollut useita maanjäristyksiä. Tilannetta voi seurata Venezuelan seismologisen instituutin verkkosivuilta. Maanjäristyksen sattuessa on syytä seurata paikallista mediaa sekä paikallisviranomaisten ohjeita.

Etenkin sadekaudella toukokuusta joulukuuhun rankkasateet voivat aiheuttaa tulvia ja maanvyöryjä. Rankkasateet voivat aiheuttaa maanvyöryjä ja vaurioita infrastruktuuriin, mikä saattaa paikoittain vaikeuttaa teitse matkustamista. Sateiden aiheuttamiin viivytyksiin kannattaa varautua. Matkailijoita kehotetaan seuraamaan paikallisia tiedotusvälineitä ja noudattamaan viranomaisten ohjeita.

Karibialla tuhoa aiheuttavat hurrikaanit eivät normaalisti ulotu Venezuelan rannikolle. Margaritan saaren rannoilla uitaessa tulee noudattaa varovaisuutta vahvojen merivirtojen ja meressä olevien meduusojen takia.

Luonnononnettomuuden uhatessa tai sattuessa matkailijoita kehotetaan seuraamaan viranomaisten ja suurlähetystön tiedotteita ja ohjeita.

Terveys

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät kuljetukset sairas- ja kuolemantapauksien vuoksi ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Kohdemaahan tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Matkailijan terveysoppaasta löytyy hyvää tietoa rokotuksista ja matkailijan terveydenhoitoon liittyvistä asioista.

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon myös matkakohteensa tartuntatautitilanne. Tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista saa seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

Lääkärinmaksu on varauduttava maksamaan ensin itse, sillä useimmat lääkärit eivät hyväksy ulkomaisten vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksia. Tämän vuoksi on hyvä olla mukana kansainvälinen luottokortti. Yksityisissä sairaaloissa hoito saattaa olla hidasta, mutta hoitoon pääsee yleensä suhteellisen hyvin. Hoito yksityissairaalassa on usein kallista. Julkisten terveyspalvelujen kautta hoito voi olla hidasta ja lääke- ja materiaalipula on yleistä.

Matkustettaessa maan sisäosissa on syytä huomioida, että ambulanssi- tai sairaalapalveluita ei välttämättä ole nopeasti saatavilla.

Eri puolilta maata on löytynyt AH1N1-influenssatapauksia. Matkailijoita kehotetaan seuraamaan tiedotusvälineitä, edustuston matkustustiedotetta ja noudattamaan paikallisviranomaisten ohjeita. On tärkeää huolehtia hygieniasta ja kääntyä lääkärin puoleen sairastapauksissa. Venezuelan terveysministeriön verkkosivuilta, http://www.mpps.gob.ve/ saa lisätietoa AH1N1-tilanteesta.

Denguekuume on hyttysen levittämä tauti, jota esiintyy koko maassa pääkaupunkia myöten. Maassa on esiintynyt useita tartuntatapauksia. Denguekuumetta vastaan ei ole rokotetta, joten hyönteiskarkotteen ja suojaavien vaatteiden käyttö on suositeltavaa. Denguen ensioireita ovat mm. nopea kuumeen nousu, kasvojen punoitus ja flunssan kaltaiset oireet. Suuri osa tartunnoista on vähäoireisia tai oireettomia. Lisätietoa Venezuelan denguekuumetilanteesta saa maan terveysministeriön sivuilta: http://www.mpps.gob.ve/.

Keltakuumetta ja malariaa esiintyy Kolumbian vastaisella rajalla Zulian ja Táchiran osavaltioissa sekä Venezuelan eteläosissa. Keltakuumerokotus suositellaan otettavaksi 10 vuorokautta ennen saapumista kyseiselle raja-alueelle. Rokotuskortissa tulee olla merkintä rokotuksen lääkeaineesta. Keltakuumerokotus ei ole pakollinen maahan saapuville, mutta on ilmennyt tapauksia, joissa matkailijoita on laittomasti sakotettu rokotetodistuksen puuttuessa. Malariaa esiintyy eniten Bolívarin, Amazonasin ja Anzoáteguin osavaltioissa. Malarianestolääkityksestä kehotetaan keskustelemaan lääkärin kanssa ennen matkalle lähtöä. Maassa on hepatiitti A- ja B- sekä lavantautitartuntavaara.

Hygieniaolot vaihtelevat alueesta riippuen ja ovat monilla alueilla melko huonot. On suositeltavaa huomioida elintarvikehygieniaan liittyvät riskit esimerkiksi ravintoloissa syödessä. Vesijohtovesi on suhteellisen puhdasta, mutta sitä ei suositella käyttämään juomavetenä.

Caracasissa sijaitsevien yksityissairaaloiden yhteystietoja:

Clínica el Avila
Av. San Juan Bosco con Sexta Transversal, Altamira
+58 212 276 11 11
www.clinicaelavila.com

Hospital de Clínicas Caracas
Av. Panteón con Calle Alameda, San Bernardino.
+58 212 508 61 11
www.clinicaracas.com

Clínica La Floresta
Av. Ppal de la Floresta, calle Santa Ana.
+58 212 209 61 22
www.clinicalafloresta.com

Centro Médico Docente La Trinidad
Av. Intercomunal, La Trinidad, El Hatillo.
+58 212 949 64 11
www.cmdlt.edu.ve

Maan lait ja käytännöt

Venezuelassa on voimassa valuuttakontrolli.  Kaduilla tapahtuva valuuttakauppa on Venezuelassa kiellettyä ja se luokitellaan laissa rikolliseksi. Valuuttaa pyrkivät pimeästi vaihtamaan yksityishenkilöt ulkomaankauppasektorilla ja ulkomaille pyrkivät matkailijat. Epävirallinen valuutanvaihto on sattumanvaraista ja riskialtista. Valuuttakontrollista huolimatta dollareita voidaan hyväksyä joissakin turistikohteissa maksuvälineeksi.

Kansainväliset luottokortit hyväksytään maksuvälineiksi, mutta niillä maksaessa tulee olla erityisen varovainen. Visa Electron -korttia ei hyväksytä kovinkaan laajalti ja käteisen nostaminen pankkiautomaateista Visa Electronilla on usein mahdotonta.

Huumelait ovat ankaria, ja huumerikoksista seuraa pitkät vankilatuomiot. Rangaistus esimerkiksi huumeiden salakuljetuksesta tai huumekaupasta on jopa 25-30 vuotta vankeutta. Vankilaolosuhteet ovat  vaaralliset.

Huume- ja turvatarkastukset ovat tavallisia Maiquetían lentokentällä. Rutiiniluontoisissa tarkastuksissa matkustajia pyydetään avaamaan matkalaukkunsa. Joissakin tapauksissa matkustajat saatetaan viedä paikalliseen sairaalaan röntgenkuvattaviksi. Ruumaan menevien matkatavaroiden lukossa olevia matkalaukkuja on vaurioitunut erityisesti Caracasista Eurooppaan lähtevien lentojen yhteydessä. On syytä huomioida, että turvatarkastuksiin saattaa kulua runsaasti aikaa ja lentokentälle on syytä saapua hyvissä ajoin ennen lennon lähtöä.

Maasta pois lähdettäessä lentokentällä tulee maksaa lentokenttävero, ellei se sisälly lentolipun hintaan. Veron sisältyminen lippuun on hyvä tarkastaa matkanjärjestäjältä. Maastapoistumisvero sen sijaan on yleensä sisällytetty matkalipun hintaan. Lisätietoa lentokenttäveroista saa Maiquetían lentokentän verkkosivuilta.

Suomen edustuston ja UM:n päivystyksen yhteystiedot

Embajada de Finlandia
Av. Victor Andrés Belaúnde 147
Edificio Real Tres
Oficina 502 (5. kerros)
San Isidro
Lima 27
Peru

Sähköposti: sanomat.lim@formin.fi
Verkkosivut: www.finlandia.org.pe

Puh: (+51-1) 222 4466, 222 4480 (ma 8.30-16.45, ti-to 8.30-16.30, pe 8.30-14.00)
Fax: (+51-1) 222 4463

Aikaero:  kesäisin -7,5 h,  talvisin -6,5 h

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 24.11.2015

Takaisin ylös