Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 29.10.2015

Britannia: matkustustiedote

Britannia: Yleisesti turvallista. Varo taskuvarkaita ja liikennettä. Kansainvälisen terrorismin uhkataso säilynyt vakavana.

Suomen suurlähetystö
Lontoo

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan) 

Iso-Britannia on suosittu ja yleisesti ottaen turvallinen matkustusmaa, jossa vierailee ympäri vuoden tuhansia matkailijoita päivittäin.

Matkailijan on hyvä kiinnittää huomiota vilkkaan liikenteen aiheuttamiin vaaroihin. Ostosalueilla tai julkisissa liikennevälineissä etenkin ruuhkaisina aikoina saattaa tapahtua taskuvarkauksia tai näpistyksiä.

Mahdollisissa poikkeustilanteissa paikallisten viranomaisten ohjeita tulee noudattaa.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Terrorismi

Britannian viranomaiset arvioivat maahan kohdistuvan kansainvälisen terrorismin uhkaa ilmaisulla  vakava (severe), joka tarkoittaa, että terrori-iskun mahdollisuus on hyvin todennäköistä (highly likely). Uhkataso on käytössä olevan viisiportaisen asteikon toiseksi korkein. Viranomaisilla ei ole kuitenkaan tietoa, että uhka olisi välitön, ja uhan sanotaan liittyvän Syyrian ja Irakin tilanteeseen. Tietoa ajankohtaisesta terrorismin uhkatasosta ja terrorismin vastaisista toimista löytyy sisäministeriön eli Home Officen verkkosivuilta (linkki: https://www.gov.uk/terrorism-national-emergency). Turvallisuusviranomaiset kehottavat suurta yleisöä edelleen valppauteen, mutta taso ei edellytä maahan matkustavilta erityisiä toimenpiteitä.

Pohjois-Irlannista peräisin olevan terrorismin uhkataso Britannialle (Englanti, Skotlanti, Wales) on viisiportaisen asteikon toiseksi alimmalla tasolla eli uhan katsotaan olevan maltillinen (moderate). Sen mukaan terrori-isku on mahdollinen, mutta ei todennäköinen. Pohjois-Irlannista peräisin olevan terrorismin uhka Pohjois-Irlannissa pysyy edelleen tasolla vakava eli severe (kts. tarkemmin alla osio Pohjois-Irlanti). 

Britannian viranomaiset suhtautuvat terrorismin uhkaan erittäin vakavasti. Turvatoimet maan lentokentillä ja joukkotapahtumissa ovat tiukat. Turvatoimet ovat voimassa toistaiseksi, kunnes Britannian viranomaiset toisin tiedottavat.

Julkisissa tiloissa ja lentokentillä liikkujia kehotetaan pitämään laukkunsa ja kantamuksensa koko ajan mukanaan, koska muutoin tunnistamattomat esineet saatetaan poistaa julkisesta tilasta ja hävittää. Matkustajien on syytä varautua lentokentillä turvatarkastusten aiheuttamiin viiveisiin.

Ensisijainen vastuu Britannian alueella olevien henkilöiden turvallisuudesta on maan omilla viranomaisilla, joiden antamaa ohjeistusta tulee noudattaa. Ajankohtaisimman tiedon Britannian uhkatilanteesta saa sisäministeriön eli Home Officen ja pääministerin kanslian eli Cabinet Officen verkkosivuilta sekä seuraamalla tiedotusvälineitä esimerkiksi BBC:n välittämiä TV-, radio- ja verkkouutisia.

Pohjois-Irlanti

Pohjois-Irlantiin matkustavia pyydetään huomioimaan, että alueella voi tapahtua rauhansopimuksen ulkopuolella olevien sirpaleryhmien attentaatteja. Belfastissa voi olla ajoittain levottomuuksia etenkin kesällä ja alkusyksystä järjestettävien uskonnollis-poliittisten ryhmien paraatien aikana. Pohjois-Irlannissa terroriuhasta aiheutuva uhkataso on tasolla vakava (severe), jolloin terrori-iskua pidetään hyvin todennäköisenä (an attack is highly likely). Uhkataso on käytössä olevan viisiportaisen asteikon toiseksi korkein.  Kansainvälisen terrorismin uhkataso Pohjois-Irlannissa on tasolla huomattava (substantial).

Rikollisuus

Taskuvarkaisiin ja muuhun tavanomaiseen rikollisuuteen on syytä varautua. Erityisesti turistisesonkina taskuvarkaudet yleistyvät. Matkustajia kehotetaankin välttämään turhaa passin ja muun omaisuuden mukana kuljettamista, mikäli tilanne ei niin vaadi.

Tärkeimmistä asiapapereista, kuten passista, luottokorteista ja lentolipuista, on hyvä ottaa kopiot ja säilyttää erillään alkuperäisistä tai skannattuna sähköisesti saatavana.

Mikäli passi katoaa tai varastetaan, siitä tulee tehdä ilmoitus paikalliselle poliisille.

Lisää tietoa ja paikallisten poliisien yhteystiedot löytyvät osoitteesta: www.police.uk

Liikenne

Lentomatkustukseen liittyviä ohjeita: Kansainväliset lentokentät ovat ruuhkaisia ja matkustajia kehotetaan saapumaan kentille hyvissä ajoin ennen koneen lähtöä.

Matkatavaroita koskevista määräyksistä saa tietoa muun muassa Lontoon Heathrow'n lentokentän verkkosivuilta: Heathrow security, baggage and liquids www.heathrowairport.com/heathrow-airport-guide/heathrow-security.

Julkisen liikenteen ja lentokenttäliikenteen ajankohtaisen tilanteen voi tarkistaa BBC:n verkkosivuilta. Lontoon liikennelaitoksen Transport for London:n verkkosivut ovat www.tfl.gov.uk.

Vasemmanpuoleinen liikenne vaatii totuttelua ja varovaisuutta jalan ja autolla liikuttaessa.

Ison-Britannian liikenneviranomaiset kehottavat Calais'n sataman kautta Englantiin matkustavia olemaan etukäteen yhteydessä laivayhtiöön tai matkanjärjestäjään viivästyksiä mahdollisesti aiheuttavien häiriöiden vuoksi. Tiedote ja kartta ylityspaikoista: http://maps.dft.gov.uk/channel-disruption/index.html. Britannian viranomaisten päivityksiä Calais'n tilanteesta voi seurata osoitteesta: https://www.gov.uk/government/news/calais-situation-information-and-advice.

Terveydenhoito

Suomessa asuvalla on oikeus sairaanhoitoon myös toisessa EU- ja ETA-maassa sekä Sveitsissä tilapäisesti oleskellessaan Kelan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Oikeus käsittää oleskelumaan lakisääteisen terveysturvan eli ne sairaanhoitopalvelut, jotka myös oleskelumaan oma väestö saa. Lisätietoja Kelan eurooppalaisesta kortista löytyy Kelan verkkosivuilta. Kortti ei korvaa matkavakuutusta.

Mikäli vierailun aikana reseptilääkkeet uhkaavat loppua tai tulee tarve käydä lääkärissä, Britannian julkisen terveydenhoitopalvelu NHS:n ilmaiset walk-in-keskukset auttavat. Lähimmän walk-in-keskuksen yhteystietoja voi etsiä NHS:n verkkosivuilta (www.nhs.uk).

Jos matkustava tarvitsee poikkeuksellisen kuljetuksen Suomeen esimerkiksi sairastumisen tai onnettomuuden takia, joutuu matkustava itse maksamaan kustannukset. Asianmukainen matkavakuutus on syytä olla, koska matkavakuutus korvaa tällaisia kustannuksia samoin kuin lisämaksuja ja omavastuuosuuksia hoidosta ja lääkkeistä. Sairaalahoito ja/tai kotiuttaminen voi tulla kalliiksi. Matkavakuutus on mahdollista ostaa vielä lentokentältä ennen koneen lähtöä.

Britannian viralliset pandemiasivut www.gov.uk/pandemic-flu

Hyvä tietää

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen. Vakuutusehdot on myös tärkeää selvittää ennen matkaa.

Yleinen hätänumero on 999 (ja myös 112).

Hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella päivystys on ulkoasiainministeriön numerossa puh. +358-9-160 55551.  Suurlähetystön lisäksi eri puolilla maata toimivat Suomen kunniakonsulit voivat myös auttaa vaikeuksiin joutuneita Suomen kansalaisia. Virka-ajan ulkopuolella toimintaohjeita saa edustuston puhelinvastaajasta.

Ohjeita hätätapauksia varten löytyy myös Britannian hallituksen verkkosivuilta, Govenrnment Services: General advice about what to do in an emergency.

Yksin tai muun henkilön kuin huoltajan kanssa matkustavalla alaikäisellä on oltava mukana huoltajan allekirjoittama lupa matkustamiseen. Lisätietoa: Children travelling to the UK.

Matkan aikana nopean rahansiirron Suomesta voi tehdä käyttämällä muun muassa maailmanlaajuisten rahansiirtoyhtiöiden palveluja. Esimerkiksi Western Unionin palvelulla voi siirretyn rahan saada käyttöönsä jopa samana päivänä yhtiön lähimmästä toimipisteestä.

Matkailutietoa Isosta-Britanniasta: www.visitbritain.com

Lisätietoja

Suomen suurlähetystö, Lontoo
Embassy of Finland
38 Chesham Place
London SW1X 8HW
England

Puh. +44-20-7838 6200
Fax: +44-20-7235 3680,  +44-20-7259 5602(lehdistöasiat),  +44-20-7838 9703 (konsuliasiat)
Aukioloaika: ma-pe 9.00–12.30, 13.3016.00
Aikaero Suomeen: +2 tuntia

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Sähköposti: sanomat.lon@formin.fi
Verkkosivut: www.finemb.org.uk
Facebook: www.facebook.com/FinnishEmbassyLondon
Twitter: www.twitter.com/finlandinuk

Iso-Britannia ja Irlanti: kunniakonsulaatit

Maatietoa Isosta-Britanniasta

Konsulipalvelut ja matkustaminen

Tämä dokumentti

Päivitetty 29.10.2015

Takaisin ylös