Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet

Pohjoinen ulottuvuus

Kuva: MEK-Image
Pohjoisten alueiden energiakysymykset sekä logistiikkaan ja kuljetuksiin liittyvät ympäristöriskit ratkaistaan yhteistyössä alueen maiden kesken.
Pohjoisten alueiden energiakysymykset sekä logistiikkaan ja kuljetuksiin liittyvät ympäristöriskit ratkaistaan yhteistyössä alueen maiden kesken.

Pohjoinen ulottuvuus on yhteistyötä neljän tasavertaisen kumppanin, Euroopan unionin, Venäjän, Norjan ja Islannin välillä. Maantieteellisesti pohjoisen ulottuvuuden alue kattaa Luoteis-Venäjän, Itämeren ja Euroopan arktiset alueet, mukaan lukien Barentsin alue.

Pohjoisen ulottuvuuden tavoitteena on käytännön yhteistyön avulla tukea vakautta, hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueella. Hallitustenvälisen yhteistyön lisäksi pohjoinen ulottuvuus on laajentunut myös yliopistojen ja tutkimuslaitosten sekä liike-elämän väliseksi yhteistyöksi.

Pohjoisen ulottuvuuden kumppanuusmalli

Pohjoisen ulottuvuuden yhteistyömuotona on kumppanuusmalli. Kumppanuuksia on neljä:

  1. ympäristökumppanuus
  2. sosiaali- ja terveyskumppanuus
  3. liikenne- ja logistiikkakumppanuus sekä
  4. kulttuurikumppanuus.

Muita toimintamuotoja ovat Pohjoisen ulottuvuuden instituutti ja Pohjoisen ulottuvuuden yritysneuvosto.

Pohjoisen ulottuvuuden politiikalla on omat toimielimet, jotka kokoontuvat säännöllisesti keskustelemaan pohjoisen ulottuvuuden kehittämisestä. Myös kumppanimaiden parlamentaarikot kokoontuvat joka toinen vuosi Pohjoisen ulottuvuuden parlamentaarikkofoorumiin edistämään toimintaa.

Pohjoisen ulottuvuuden rahoitus

Pohjoisen ulottuvuuden kumppanuuksien hanketoimintaan osoitettu EU-rahoitus luo pohjoisen ulottuvuuden yhteistyöhön vakautta ja jatkuvuutta. Pohjoisen ulottuvuuden periaatteena on yhteisrahoitus. Rahoitus tulee osallistuvien maiden lisäksi EU:n rahoitusinstrumenteista ja -ohjelmista sekä kansainvälisiltä rahoituslaitoksilta.

Takaisin ylös