Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 26.4.2017

Venezuela: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Vältä tarpeetonta matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Venezuelassa esiintyy paljon rikollisuutta. Vältä mielenosoituksia ja pimeällä liikkumista.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Valmismatkalaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Yleinen turvallisuustilanne on heikentynyt. Caracasissa ja muissa suurissa kaupungeissa on ollut poliittisia mielenosoituksia. Mielenosoituksia on odotettavissa lisää ja tilanne voi kärjistyä hyvinkin nopeasti. Edustusto kehottaa matkailijoita ja maassa oleskelevia välttämään mielenosoituksia ja muita väkijoukkojen kokoontumisia mahdollisten väkivaltaisuuksien vuoksi. Mielenosoituksissa virkavalta saattaa käyttää aseita ja kyynelkaasua. Aseiden käyttö on vaatinut kuolonuhreja.

Pyri seuraamaan useita uutislähteitä, jotta saat ajankohtaista tietoa maan tilanteesta.

Rikollisuus

Rikollisuus ja aseelliset ryöstöt ovat yleisiä etenkin suurissa kaupungeissa (Caracas, Valencia, Maracaibo, Maracay) ja turistikohteissa sekä rannoilla. Henkirikosten osalta pääkaupunki Caracas kuuluu Etelä-Amerikan vaarallisimpien kaupunkien joukkoon. Väkivaltaisen rikollisuuden ja kaappausten uhreiksi on joutunut myös matkailijoita. Noudata erityistä varovaisuutta etenkin Caracasissa liikkuessasi. Myös muualla maassa ryöstöriski on suuri, eikä pimeän tultua ole syytä liikkua kävellen. Rikolliseen toimintaan ja muun muassa matkailijoiden ryöstöihin on syyllistynyt myös poliisin virka-asuihin pukeutuneita henkilöitä.

Isla de Margaritan saarella on tapahtunut useita vakavia ryöstöjä. Ryöstön vastustus voi johtaa uhrin ampumiseen. Varovaisuutta on syytä noudattaa erityisesti pimeällä myös turistien suosimilla rannoilla. Syrjäisillä rannoilla ja paikoilla liikkumista tulee välttää. Margaritan saaren suurimmassa kaupungissa Porlamarissa on hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta.

Venezuelan rannikoilla tapahtuu merirosvoryöstöjä. Yksityisveneilijöiden kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta Venezuelan aluevesillä.

Caracasin vanhassa keskustassa ja länsiosissa ryöstöriski on suuri myös päivällä. Vältä slummialueita ("barrios"). Arvokkaiden korujen, kellojen, kameroiden ja matkapuhelimien käyttö julkisesti voi houkutella ryöstäjiä. Omaisuudesta ja matkatavaroista tulee pitää huolta koko ajan, sillä varkaat toimivat nopeasti.
Tuntemattomilta ei tule ottaa vastaan ruokaa tai juomaa. Ryöstöissä saatetaan käyttää burundanga-nimistä huumetta, joka voidaan sekoittaa ruokaan tai juomaan. Huume on nopeavaikutteinen ja johtaa usein tajunnan menetykseen.

Noudata erityistä varovaisuutta, kun olet pankkiautomaatilla tai poistumassa pankista, sillä matkailijoita on joutunut ryöstöjen kohteeksi rahannostojen yhteydessä. Luottokortti saatetaan myös kopioida erityisellä laitteella rahaa nostettaessa. Joissain tapauksissa matkailijoita on myös kaapattu, ja kaappauksen aikana matkailijan luottokortti tai pankkitili on tyhjennetty. Tämän vuoksi suuria rahasummia ei tule kantaa mukana. Myös luottokortin päivittäistä nostorajaa kannattaa alentaa maan kustannustasoa vastaavaksi ennen matkaa.

Ota passista ja matkalipuista kopiot ja säilytä ne erillään alkuperäisistä. Passikopiota ja kopiota maahantuloleimasta on hyvä pitää aina mukana. Myös luottokorttien tiedot on hyvä kirjata muistiin. Toimenpiteet helpottavat asioiden selvittelyä mahdollisissa varkaus- tai katoamistapauksissa. Mikäli passi katoaa tai varastetaan, tulee siitä tehdä ilmoitus paikalliselle poliisille.

Noudata erityistä varovaisuutta Maiquetían lentokentän ulkomaan- ja kotimaanterminaaleissa sekä lentokentän sisä- että ulkopuolella. Epävirallisia rahanvaihtajia ja pimeitä takseja on syytä välttää. Lentokentän alueella liikkuu varkaita sekä virkailijoiksi tekeytyneitä henkilöitä, jotka ovat huijanneet tai anastaneet matkailijoilta rahaa.

Venezuela on tärkeä kansainvälisen huumekaupan kauttakulkumaa. Matkailijoita värvätään huumesalakuljettajiksi, ja huumeita liikkuu paljon muun muassa Isla de Margaritan saarella. Lentokentillä pidä silmällä matkatavaroitasi koko ajan, äläkä suostu kuljettamaan toisten matkatavaroita.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on ruuhkaista ja vaarallista ajokulttuurin ja ajoneuvojen huonon kunnon vuoksi. Kaikkien liikennevälineiden käyttöön liittyy omat turvallisuusriskinsä. Bussit ajavat muulle liikenteelle vaarallisella tavalla. Caracasissa metroverkkoon liitetty metrobussijärjestelmä on kohtalaisen toimiva ja turvallinen. Bussien käyttöön liittyy kuitenkin aina ryöstöriski.

"Motorizados" eli mopo- ja moottoripyörälähetit ovat bussien ohella liikenteen suuri vaaratekijä. Katuja ylitettäessä tulee olla erityisen varovainen. Metro on usein erittäin täynnä ruuhka-aikoina ja viiveet yleisiä. Metroissa ja metroasemilla ryöstöt ovat yleisiä.

Caracasissa matkailijoiden on turvallisinta liikkua virallisella taksilla. Takseja ei tulisi ottaa suoraan kadulta, vaan ne kannattaa tilata taksipalveluiden kautta. Hotellien ja kauppakeskusten taksit ovat myös yleensä luotettavia, mutta hinta on tavallisia takseja kalliimpi. Takseissa ei ole taksamittareita, joten hinta on syytä sopia aina etukäteen. Moottoripyörätaksien käyttöä ei suositella.

Maiquetían kansainvälisen lentokentän suurten taksiyhtiöiden kuljettajat ovat yleensä luotettavia. Virallisia lentokenttätakseja ovat mustat farmari-malliset autot. Caracasin ja Maiquetían lentokentän välisellä matkalla ryöstöriski on suurempi myöhään illalla ja öisin, minkä vuoksi lentokenttämatka on turvallisempaa tehdä valoisaan aikaan tai alkuillasta. Maanvyöryt saattavat ajoittain, etenkin sadekaudella, viivästyttää lentokentälle matkustamista. Lentokentän ja Caracasin keskustan välillä liikennöivien bussien käyttöön liittyy vakavia turvallisuusriskejä, joten niiden käyttöä ei suositella.

Autoillessa on syytä varmistaa, että kaikki auton asiakirjat ovat kunnossa. Ovet tulee pitää lukittuina, eikä autosta kannata poistua syrjäisillä teillä. Yöllä ajamista ei suositella. Teiden varrella on useita kansalliskaartin (Guardia Nacional) ja poliisin tarkastuspisteitä, joissa tulee pysähtyä, jos siihen kehotetaan. Jos kuljettajalta pyydetään tietarkastuksissa rahaa tai määrätään sakkoja, edustusto suosittelee pyytämään tästä kirjallisen selostuksen sekä virkailijan nimen, virka-aseman ja yhteystiedot valheellisten maksumääräysten välttämiseksi.

Luonnonolot

Luonnonolot vaihtelevat alueittain Maracaibon lahden kostean kuumasta ilmastosta Andien vuoriston viileyteen.

Venezuela, mukaan lukien pääkaupunki Caracas, on maanjäristysherkkää aluetta. Viime aikoina Venezuelassa on ollut useita maanjäristyksiä. Tilannetta voi seurata Venezuelan seismologisen instituutin verkkosivuilta. Maanjäristyksen sattuessa seuraa paikallista mediaa sekä paikallisviranomaisten ohjeita.

Etenkin sadekaudella toukokuusta joulukuuhun rankkasateet voivat aiheuttaa tulvia ja maanvyöryjä. Rankkasateet voivat aiheuttaa maanvyöryjä ja vaurioita teihin. Sateiden aiheuttamiin viivytyksiin kannattaa varautua. Seuraa paikallisia tiedotusvälineitä ja noudata viranomaisten ohjeita.

Karibialla tuhoa aiheuttavat hurrikaanit eivät normaalisti ulotu Venezuelan rannikolle. Margaritan saaren rannoilla uitaessa tulee noudattaa varovaisuutta vahvojen merivirtojen ja meressä olevien meduusojen takia.

Luonnononnettomuuden uhatessa tai sattuessa seuraa paikallisten viranomaisten ja Suomen Liman-suurlähetystön tiedotteita ja ohjeita.

Terveys

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät kuljetukset sairas- ja kuolemantapauksien vuoksi ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta.

Lääkärinmaksu on varauduttava maksamaan ensin itse, sillä useimmat lääkärit eivät hyväksy ulkomaisten vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksia. Tämän vuoksi on hyvä olla mukana kansainvälinen luottokortti. Yksityisissä sairaaloissa hoito saattaa olla hidasta, mutta hoitoon pääsee yleensä kohtalaisen hyvin. Hoito yksityissairaalassa on usein kallista. Julkisten terveyspalvelujen kautta hoito voi olla hidasta, ja lääke- ja materiaalipula on yleistä.

Matkustettaessa maan sisäosissa on syytä huomioida, että ambulanssi- tai sairaalapalveluita ei välttämättä ole nopeasti saatavilla.

Venezuelassa esiintyy hyttysten levittämiä virustauteja kuten malariaa, denguekuumetta ja chikungunya- sekä zika-viruksen aiheuttamia kuumetauteja. Hyttysten pistoilta kannattaa suojautua peittävillä, vaaleilla vaatteilla ja käyttämällä hyttyskarkotteita ja hyttysverkkoa.

Muita maassa esiintyviä tauteja ovat keltakuume, A- ja B-hepatiitti sekä lavantauti.

Lisätietoja Venezuelan tartuntatautitilanteesta löytyy maan terveysministeriön sivuilta: http://www.mpps.gob.ve/

Hygieniaolot vaihtelevat alueesta riippuen ja ovat monilla alueilla melko huonot. Kannattaa huomioida elintarvikehygieniaan liittyvät riskit esimerkiksi ravintoloissa syödessä. Vesijohtovesi on suhteellisen puhdasta, mutta sitä ei suositella käyttämään juomavetenä.

Caracasissa sijaitsevien yksityissairaaloiden yhteystietoja:

Clínica el Avila
Av. San Juan Bosco con Sexta Transversal, Altamira
+58 212 276 11 11
http://www.clinicaelavila.com/

Hospital de Clínicas Caracas
Av. Panteón con Calle Alameda, San Bernardino.
+58 212 508 61 11
http://www.clinicaracas.com/

Clínica La Floresta
Av. Ppal de la Floresta, calle Santa Ana.
+58 212 209 61 22
http://www.clinicalafloresta.com/

Centro Médico Docente La Trinidad
Av. Intercomunal, La Trinidad, El Hatillo.
+58 212 949 64 11
http://www.cmdlt.edu.ve/

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Venezuelassa on voimassa valuuttakontrolli. Kaduilla tapahtuva valuuttakauppa on Venezuelassa rikos. Epävirallinen valuutanvaihto on sattumanvaraista ja riskialtista. Huumelait ovat ankaria, ja huumerikoksista seuraa pitkät vankilatuomiot. Rangaistus esimerkiksi huumeiden salakuljetuksesta tai huumekaupasta on jopa 25–30 vuotta vankeutta.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat http://formin.finland.fi/passi/

Yhteystiedot

Liman-suurlähetystö

Av. Victor Andrés Belaúnde 147
Edificio Real Tres, Oficina 502
San Isidro
15073 LIMA
PERU
+51 122 244 66
www.finlandia.org.pe
www.facebook.com/suurlahetysto.lima
https://twitter.com/EmbFinLima

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 26.4.2017

Takaisin ylös