Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 21.12.2007

Ulkoministeriön Nato-selvitys tarjoaa asiaperustaa keskusteluun

Ulkoministeriö julkisti perjantaina 21. joulukuuta suurlähettiläs Antti Sierlan johdolla laaditun selvityksen Suomen Nato-jäsenyyden mahdollisista vaikutuksista. Tiedotustilaisuuden avanneen ulkoministeri Ilkka Kanervan mukaan Sierlan raportti on merkittävä puheenvuoro ja yksi hallituksen tulevan turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon valmistelun pohjana toimivista dokumenteista. Tuore Nato-selvitys antaa hyvän tosiasioihin pitäytyvän perustan avartaa Natoa koskevaa keskustelua ja viedä sitä vivahteikkaampaan suuntaan.

Selvityksen tekijä suurlähettiläs Antti Sierla ja ulkoministeri Ilkka Kanerva esittelivät raporttia tiedotustilaisuudessa. Kanerva korosti, että Nato on tänä päivänä jotain aivan muuta kuin siitä aikoinaan toisenlaisissa poliittisissa olosuhteissa muodostuneet käsitykset. Hän totesi, että raportissa mahdollisen Nato-jäsenyyden ja rauhankumppanuuden ero tulee esiin mielenkiintoisella tavalla: se on varsinkin kriisinhallintaan osallistumisen kannalta hiuksenhieno. Sen sijaan jäsenyydellä olisi enemmän vaikutuksia Suomen puolustukseen, vaikka Nato jättääkin tässä suhteessa jäsenmailleen paljon liikkumavaraa.

Ulkoministeri Kanerva korosti myös Naton luonnetta poliittisena organisaationa ja muistutti, että Nato tekee yhteistyötä Venäjän kanssa ja pyrkii rakentamaan kumppanuutta Venäjään. Natolla ja Venäjällä on yhteinen neuvosto, jossa käsitellään laaja-alaisesti turvallisuuteen ja sotilaalliseen yhteistyöhön liittyviä asioita. Neuvostossa puhutaan avoimesti niistäkin kysymyksistä, joissa näkemykset eroavat. Kanerva arvioi, että Venäjä arvostaa tätä yhteistyöjärjestelyä Naton kanssa.

Hallitusohjelman mukaisesti ensi vuoden alkupuolella valmistuu erillinen selvitys EU:n turvatakuista. EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistaminen onkin Suomelle tärkeä tavoite ja EU:n ja Naton välinen liittymäpinta suomalaisesta näkökulmasta merkittävä tekijä, Kanerva korosti.

Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutukset - uusi ulkoministeriön selvitys julki

Nato-selvitys pdf-tiedostona. Selvitys on saatavissa kirjallisena Eurooppatiedotuksen aluepisteistä joulun jälkeen.

Tallenne tiedotustilaisuudesta

Tämä dokumentti

Päivitetty 21.12.2007

Takaisin ylös