Förändrade villkor för stödet för företagspartnerskap sporrar företag i utvecklingsländer att utveckla affärsverksamheten med hjälp av pilotförsök

Finnpartnership bidrar till kommersiell affärsverksamhet som inverkar positivt på utvecklingen i utvecklingsländer. Från början av 2024 är pilotförsök möjliga också för företag som redan etablerat sig i målländerna. Stödnivån sjunker minst för företag i de minst utvecklade och bräckliga länderna, och samtidigt höjs stödnivån för små och medelstora företag i länder med lägre medelinkomst.

Villkoren för Finnpartnership-företagspartnerskapsprogrammet som genomförs med medel för utvecklingssamarbete, ändras i början av 2024. Pilotförsök blir tillåtna för företag som redan etablerat sig i målländerna. Därtill ska stödnivån i de minst utvecklade och bräckliga länderna sänkas.  Stödet för projekt som genomförs i dessa länder kan således täcka högst 75 procent av kostnaderna i stället för tidigare 85 procent.

Ukraina är det enda landet där 85 procent av kostnaderna för projekten även i fortsättningen kan täckas med stödet för företagspartnerskap. Målet är att öka stödet till Ukraina under kriget samtidigt som landet förbereder sig för återuppbyggnad. Finnpartnership är ett sätt att stärka samarbetet mellan finländska och ukrainska aktörer.

Stödnivån för små och medelstora företag i länder med lägre medelinkomst höjs på samma gång till 75 procent eftersom också LMIC-länderna ur finländsk synvinkel är målmarknader med hög landrisk.

Pilotförsök ska därtill bli en av verksamheterna som ger rätt till stöd också i projektfas 7: utveckling av befintlig affärsverksamhet i mållandet, vilket hjälper företagen att fortsätta eller fördjupa etableringen i mållandet. 

Stödet för pilotförsök med tekniska och andra lösningar gör det möjligt att anlita finländsk kompetens efter utvecklingsländernas behov. Stödet för företagspartnerskap sänker också tröskeln för företag att etablera sig på tillväxtmarknader. Pilotförsök med tekniska och andra lösningar är i och med ändringen av stödvillkoren en stödberättigad verksamhet också för företag som redan etablerat sig i målländerna.

De uppdaterade villkoren läggs ut på Finnpartnerships webbplats(Länk till en annan webbplats.) den 2 januari 2024.

Finnpartnership bidrar till hållbar och ansvarsfull affärsverksamhet som skapar positiva utvecklingseffekter 

Partnerskapsprogrammet som finansieras av utrikesministeriet och administreras av Finnfund ger rådgivning i frågor som gäller affärsverksamhet, erbjuder finansiering för beredningsarbete samt kontakter som hjälper att få igång hållbar affärsverksamhet i utvecklingsländer. Partnerskapsstödet är såddfinansiering för affärsverksamhet som bygger på en kommersiell finansieringsbas och som har positiva utvecklingseffekter i projektets målland.

Stöd kan beviljas till exempel för att söka upp partner, planera verksamhet och för att utbilda personal. Stödet kan också användas för att stärka den pågående affärsverksamheten eller för fortsatta projekt eller pilotprojekt.

Finnpartnerships tjänster som är avsedda för företag, civilsamhällesorganisationer, läroinstitut och andra aktörer, är avgiftsfria. Stödet kan sökas året runt.