Palestiinan kehitysyhteistyötä koskeva selvitys

Kehitysyhteistyön toimintaympäristö muuttui merkittävästi terroristijärjestö Hamasin 7.10.2023 Israeliin kohdistaman hyökkäyksen ja sitä seuranneen Gazan sodan myötä. Tämän seurauksena ulkoministeriö on laatinut Suomen Palestiinan kehitysyhteistyötä koskevan selvityksen.

Selvitys koskee Suomen Palestiinan kehitysyhteistyön maaohjelman hankkeita sekä Suomen tukemia kansalaisjärjestöhankkeita. Tarkastelu on rajattu vuoden 2023 aikana käynnissä olleisiin hankkeisiin. Selvityksen ulkopuolelle on rajattu humanitaarinen apu. 

Selvityksen tavoitteena on yhtäältä varmistaa, ettei kehitysyhteistyövaroja ohjaudu terroristisille järjestöille, ja toisaalta tarkastella maaohjelman ja kehitysyhteistyöhankkeiden riskienhallintaa muuttuneessa toimintaympäristössä. Selvityksen johtopäätöksien ja suositusten lisäksi raportissa on hankekohtaiset kuvaukset riskienhallintamenettelyistä. 

Selvityksen mukaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahoja ei ole ohjautunut terroristisille järjestöille. Selvitys suosittaa Suomen tuen jatkamista nykyisessä tilanteessa, mutta suosittelee joidenkin tukihankkeiden sopimusehtojen täydentämistä.

Palestiinan kehitysyhteistyötä koskeva selvitys (PDF)

Selvitystä koskevia kysymyksiä ja vastauksia (PDF)