Venezuelan markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Venezuela on 30 milj. asukkaan öljyrikas valtio, jolla on paljon taloudellista potentiaalia. Maan poliittinen ja taloudellinen tilanne ja maalle asetetut pakotteet tekevät toimintaympäristöstä kuitenkin haastavan. Tämä konteksti huomioiden yrityksillä on kuitenkin myös mahdollisuuksia toimia Venezuelassa. Jos ja kun poliittinen tilanne tulevina kuukausina tai vuosina muuttuu, avautuu maassa erittäin merkittäviä mahdollisuuksia infrastruktuurin kunnostamiseen ja yhteiskunnan modernisoimiseen lähes kaikilla sektoreilla.

Vuonna 2023 Venezuelan bruttokansantuotteen odotetaan kehittyvän -0,5 % ja +2,7 % välillä. Kehitykseen vaikuttaa erityisesti Yhdysvaltain syksyllä 2023 tekemä päätös helpottaa pakotteita öljy-, kaasu- ja kaivossektorilta. Päätöksen taustalla on tavoite tukea maan demokraatista kehitystä ennen vuoden 2024 presidentinvaaleja. Mm. öljy-yhtiö Chevron on kyennyt laajentamaan toimintaansa maassa.


Inflaatio on pysynyt erittäin korkealla, n. 300% vuonna 2023, joka on jopa kaksinkertainen luku edelliseen vuoteen verrattuna. Myös seuraaville vuosille odotetaan korkeaa inflaatiota. Kansallinen valuutta on hyvin heikko ja talous ’dollarisoituu’ – jo yli 90% kauppiaista asettaa hyödykkeiden hinnat dollareissa.


Vuonna 2024 maassa on määrä järjestää presidentinvaalit ja yleisenä odotuksena on, että tällä hetkellä presidenttinä toimiva Nicolás Maduro (Partido Socialista Unido de Venezuela, PSUV) pysyy vallassa seuraavankin 4-vuotiskauden. On todennäköistä, etteivät vaalit tälläkään kertaa esim. EU:n ja Yhdysvaltain arvioiden mukaan täytä vapaiden ja demokraattisten vaalien kriteerejä.


Venezuelan kauppa- ja investointiympäristö on edelleen haastava EU:n toimijoille. Venezuelan hallinto on viime vuodet toteuttanut talouspolitiikkaa, jossa valvonta ja rajoitukset ovat olleet keskeisessä roolissa – ml. valuutta- ja hintasääntely, pakkolunastukset ja muut valtion puuttumiset talouteen. EU on ottanut käyttöön pakotteita marraskuusta 2017 lähtien, mukaan lukien aseiden ja muiden sisäisen kontrollin välineiden vientikielto sekä tiettyjen venezuelalaisten viranomaisten matkustuskielto ja varojen jäädyttäminen. Tämänhetkisellä EU:n päätöksellä pakotteita on jatkettu toukokuuhun 2024 saakka. Tällä hetkellä ei vaikuta siltä, että pakotteista kokonaan luovuttaisiin tämänkään jälkeen.


Talouden kehitys vuonna 2024 riippuu paljolti Yhdysvaltain määräaikaisten öljyntuotantolisenssien jatkuvuudesta. Asiantuntijat arvioivat, että näiden jatkuessa maan talous voi kasvaa jopa 11%. Tämä ei tosin riitä maan talouden pitkäaikaiseksi pelastukseksi. Tarvittaisiin pitkäjänteinen suunnitelma makrotalouden kuntoon saattamiseksi. Maan sähköverkko, tieinfrastruktuuri ja muu julkisten palveluiden rakentaminen vaatisi erittäin suuria investointeja. Jos ja kun tämä aikanaan toteutuvat, tarjoaa Venezuela merkittäviä mahdollisuuksia suomalaisyrityksille mm. energia-, vesi- ja koulutussektorilla.


Antti Kaski, Suomen suurlähettiläs, Bogota (27.12.2023)