Suomen kaupalliset intressit Australiassa ovat mittavat, etenkin energiateknologian, digiratkaisujen, terveysalan ja kiertotalouden osalta 

Australia on maailman 14. suurin talous (25,9 milj. as.). Globaalista talousturbulenssista huolimatta Australian talouden ennakoidaan kasvavan 1,7% vuonna 2024 ja inflaation taittuvan alle neljän prosentin. Australia on maana monin tavoin verrattavissa Pohjoismaihin, mm. elintason, turvallisuuden, terveydenhoidon, korkea koulutustason ja selkeän sääntely-ympäristön osalta. Suomalaisille tuotteille, teknologioille ja palvelukonsepteille on vahvaa kysyntää. Australia rakentaa juuri nyt merkittäviä kumppanuuksia liittyen mm. vedyn hyödyntämiseen energiataloudessa, kyberturvallisuudessa ja kaivosalalla. 

Australia investoi ja kasvaa 

Australian väkiluvun arvioidaan kasvavan viidellä miljoonalla kymmenessä vuodessa. Tämä merkitsee sitä, että Australia rakentaa infrastruktuurin Suomen väestön kokoiselle ihmismäärälle. Australialla on myös varaa investoida, koska esimerkiksi maan eläkerahastojen varat ovat kaksi kertaa suuremmat kuin Norjan öljyrahasto. 

Raaka-aineiden viejänä tunnettu Australia investoi tällä hetkellä erityisesti valmistavan teollisuuden kehittämiseen (raaka-aineteknologia, kriittisten mineraalien prosessointi, elintarviketeollisuus, lääkevalmisteet, kierrätys, uusiutuva energia) sekä vähäpäästöiseen teknologiaan ja turvallisuuteen.  

Oman valmistavan teollisuuden osuus on alle 6% BKT:sta (Suomi 30%) ja monelle suomalaisille yrityksille on Australiassa vähän paikallista kilpailua. Australia hakee teollisissa investoinneissa kumppaneita mm. energiatuotannossa ja -tehokkuudessa, liikenteessä, vedyn hyödyntämisessä, kyberturvallisuudessa ja tietoliikenteessä.  

Australia on indopasifisen alueen johtavia maita digitalisaation käyttöönotossa. Tulevaisuuden teknologioista Australia kehittää lohkoketju-, robotiikka- ja kvanttitietokoneosaamista. Australia investoi miljardeja myös tietoturvaan ja kyberuhkien torjuntaan. Kasvavilla digimarkkinoilla on kysyntää suomalaisille sensori-, verkko-, analytiikka-, AI- ja EV-ratkaisuille. Australia kehittää voimakkaasti myös yksilöllisen terveydenhoidon ratkaisuja ja investoi suuria summia eri sektoreihin kuten genomilääketutkimukseen.  

Australiassa osavaltiot investoivat valtavasti uusiutuvaan energiaan ja akkuteknologiaan. Myös sähköverkkoa uudistetaan ja sähköautoja edistetään. Maassa on käynnissä lähes sata vetyenergiahanketta, joihin on investoitu kymmeniä miljardeja euroja. Suomalaiset uusiutuvan energian, vedyn hyödyntämisen, energian varastoinnin ja älykkään kulutuksen seurannan ratkaisut kiinnostavat Australiassa. Myös Australian merkittävin vientisektori, kaivos- ja mineraaliala, etsii kumppaneita tuotannon kehittämiseksi ympäristöystävällisemmäksi. Jo nyt suomalaiset toimijat ovat alalla hyvin mukana.  

Suomen kaupalliset intressit Australiassa ovat mittavat ja vienti kehittyy myönteisesti 

Australia on Suomen 6. suurin vientimarkkina Euroopan ulkopuolella. Vuonna 2022 Suomen tavaravienti Australiaan oli 831 milj. € ja tuonti 544 milj. €. Palveluvienti vuonna 2022 oli 328 milj. € ja tuonti 155 milj. €. Suomi vie Australiaan koneita, kuljetusvälineitä ja paperia. Australiasta tuodaan eniten kaivannaisia ja viinejä. Australiassa toimii noin 70 suomalaista tytäryritystä ja n. 200 yritystä on läsnä edustajien kautta. Suomalaisyritysten liikevaihto Australiassa on ollut arviolta 2,5 mrd. euroa ja ne työllistävät tuhansia ihmisiä. Australialaiset yritykset ovat sijoittaneet Suomeen yli 3 mrd. euroa ja Australiasta on tullut Suomeen eräitä merkittäviä investointeja. 

Uluru eli Ayers Rock on valtava kalliomuodostuma Australian Pohjoisterritoriossa

Suomen Suurlähetystö, Canberra

Lähetystöneuvos Heini Korhonen

Team Finland Australiassa