Massachusetts on Yhdysvaltojen koillisosien helmi

Massachusetts on Yhdysvaltojen koillisalueen keskeisin taloudellinen keskittymä. Korkeatasoinen tutkimusyhteisö, korkeasti koulutettu työvoima ja kasvava talous ovat keskeisiä tekijöitä alueen kiinnostavuudelle. Teknologinen osaaminen automaation, robotiikan, tekoälyn ja ohjelmistojen puolella on Yhdysvaltojen kärkeä. Startup-yrityksien näkökulmasta Boston kuuluu viiden kärkeen ja globaalistikin se on kymmenen merkittävimmän joukossa.

Kuva: Samuli Kaijomaa
Kuva: Samuli Kaijomaa

BOSTON SYKKII INNOVAATIOTA JA TEKNOLOGIAA

Massachusetts on Yhdysvaltojen koillisosien asutetuin osavaltio. Se on samalla myös koulutuksen ja kaupan kehto. Massachusettsin väkiluku on hieman yli 7 miljoonaa asukasta, joka vastaa yli 60% koko New England-alueen väestöstä. Osavaltion pääkaupungissa, Bostonissa, on hieman vajaat 700.000 asukasta.

Suurin keskittymä on Suur-Bostonin alue, jonka väkiluku on lähes 5 miljoonaa ja muodostaa samalla alueen taloudellisen keskittymän. Toimialoista painottuvat erityisesti terveydenhuolto, koulutus, teknologia ja rahoitus. Suur-Bostonin GDP yksinään on hieman yli 1,6 miljardia dollaria. Pääkonttorinsa  Fortune 500 yrityksistä alueelle ovat sijoittaneet mm. General Electric, Raytheon ja Fidelity Investments. Startup-ekosysteemin arvoksi on arvioitu 357 miljardia dollaria ja syksyn 2020 täältä on alkunsa saanut 26 yksisarvista.

Boston tarjoaa vahvan vaihtoehdon teknologia- ja terveysalan yrityksille

Boston on Yhdysvaltojen startup ekosysteemeissa neljäntenä heti Piilaakson, New Yorkin ja Los Angelesin jälkeen. Asukaslukuun suhteutettuna Bostoniin on keskittynyt toiseksi merkittävin määrä pääomasijoituksia heti Piilaaksoon jälkeen. Luonnontieteet, terveys-, robotiikka-, automaatio- ja fintech-osaaminen ovat Bostonin tunnettuja vahvuuksia. Sen lisäksi tunnetut yliopistot, kuten Harvard, Boston University, Tufts, Northeastern University ja MIT tuottavat maailmanluokan tutkimusta sekä osaajia paikallisille yrityksille.

Luonnontieteiden ja terveysteknologian läsnäolo kaupungissa on häkellyttävä. Samoin teknologian ja innovaatioajattelun. Kaupunki on erittäin käveltävä ja Bostonissa on hyvä julkinen liikenne. Linja-autojen ja metron päätekohteina lukee välillä ”Tech” tai ”Braintree”, joka viestii siitä, kuinka intohimoisesti myös kaupunkikulttuurissa keskitytään innovaation ja luomisen voimaan.

Boston Dynamics ja Huyndai ovat yhdessä sijoittaneet 424 miljoona dollaria uuden tekoälytutkimuskeskuksen, Boston Dynamics AI Institute, perustamiseen. Boston on myös tunnettu Fintech-osaamiskeskuksena. Viime vuonna perustettu Mass Fintech Hub pyrkii entisestään kasvattamaan sektorin merkitystä osavaltiossa. Paikallisten asiantuntijoiden mukaan seuraavan neljän vuoden keskeisiä kasvualueita tulevat olemaan luonnontieteet ja terveys, automaatio ja edistynyt valmistava teollisuus, tekoäly, cleantech ja bluetech. Ohjelmistoala ja kyberturvallisuus ovat vahvasti keskittyneet Bostonin ja Cambridgen alueelle.

Keskeisimmät haasteet Suur-Bostonin ja Massachusettin alueella liittyvät kovaan kilpailuun työvoimasta, joka nostaa sen kustannuksia. Voimakas kasvu on johtanut myös elinkustannusten nousuun ja suurkaupunkialueella liikenteen ruuhkautumiseen. Julkaista liikennettä on kuitenkin kehitetty ja myös polkupyöräkaistojen määrä on kasvanut lyhyessä ajassa merkittävästi.

Teksti: Samuli Kaijomaa