Markkinakatsaus Etelä-Afrikasta

Etelä-Afrikka on Suomen suurin kauppakumppani Afrikassa. Kyseessä on mantereen taloudellisesti ja teollisesti kehittynein valtio, jonka rahoituspalvelut ja infrastruktuuri ovat kehittyneitä. Maan talousnäkymiä varjostavat rikollisuus, logistiikka- ja sähkökriisit. Merkkejä on myös vesipulasta. Suomalaisille yrityksille tarjoutuu mahdollisuuksia näiden ongelmien ratkaisussa. Digitaaliset ratkaisut kaivosten, satamien ja vesilaitosten kehittämisessä ovat keskeiset yhteistyösektorit. Osaamisen kehittäminen on integroitava teknisiin ratkaisuihin. Hyvän paikallisen yhteistyökumppanin hankkiminen on välttämätöntä. Yritysten pitää panostaa myös sosiaalisen vastuun hankkeisiin.

Etelä-Afrikka on edelleen Afrikan mantereen teollistunein ja teknologisesti kehittynein talous. Se nousi vuonna 2022 Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi huolimatta koronapandemian heikentämästä talouskehityksestä. Etelä-Afrikka on Afrikan suurimpia talouksia, joka toimii porttina Saharan eteläpuolisiin maihin. Maassa on yli 40 etabloitunutta suomalaisyritystä. Niiden odotukset markkinoiden suhteen ovat edelleen myönteiset huolimatta pahentuneesta sähkö- ja vesitilanteesta.

Etelä-Afrikka on kasvumarkkina, jossa investoidaan erityisesti uusiutuvan energian ratkaisuihin ja energian varastointijärjestelmiin, edullisten tietoliikenneyhteyksien rakentamiseen epävirallisille asuinalueille (townships), sekä uusien kaivosten rakentamiseen käyttämällä teknologisesti ja ympäristön kannalta järkeviä, usein digitaalisia ratkaisuja.

Vesiongelmien ratkaisemiseksi on jo käynnistetty useita toimenpiteitä. Infrastruktuurin kehitysvelan korjaamiseksi maassa tehdään tulevien vuosien aikana mittavia investointeja. Vuoteen 2030 mennessä infrastruktuurin parantamiseksi ja veden saatavuuden varmistamiseksi tehdään arviolta 570 miljardin randin (28,8 miljardia Euroa) arvosta investointeja. Uudet investoinnit ja käynnistettävät uudet toimenpiteet tarjoavat liiketoimintamahdollisuuksia myös suomalaisille vesialan yrityksille ainakin seuraavilla alueilla: vesihävikki (Non revenue water), jätevedenpuhdistamojen uudistaminen, digitaaliset vesiratkaisut, vesisektorin osaamisen kehittäminen.

Pääsy Etelä-Afrikan markkinoille onnistuu parhaiten yhteistyöllä – paikallisen yhteistyökumppanin kanssa tai toimimalla osana ekosysteemiä. Sosiaalisen vastuun hankkeisiin pitää panostaa maassa, jossa tuloerot ovat suuria.

Anne Lammila, Suomen suurlähettiläs Etelä-Afrikassa