Maa-analyysi: Mosambik

Mosambikin talouskehitykseen heijastuvat keskeiset globaalit megatrendit: ilmastonmuutos, energiamurros ja digitalisaatio. Mosambikin merkitys eteläisen Afrikan alueellisena logistiikkasolmukohtana ja energiantuottajana on kasvussa. Suurten kaasuhankkeiden odotetaan käynnistyvän vuonna 2024, mikä tulisi antamaan muutenkin hyvässä kasvuvauhdissa olevalle taloudelle lisäpontta.

Mosambikin talous on positiivisella kasvu-uralla – esimerkiksi IMF:n arvion mukaan maan BKT-kasvu tulee vuonna 2024 olemaan 5-6 %; kasvua vauhdittaa tällä hetkellä erityisesti kaivannaisteollisuus, mukaan lukien kaasuntuotanto. Mosambik on myös maailman kolmanneksi suurin grafiitin tuottaja. Inflaatio on pysynyt varsin vakaana ja pohjoisen Cabo Delgadon maakunnan turvallisuustilanne on kohentunut. Mosambik on kuitenkin edelleen yksi maailman köyhimmistä maista, jonka talouskehityksen hedelmät eivät tällä hetkellä jakaudu tasaisesti. Myös valtion velka on viime vuosina kasvanut nopeasti, ja yleinen korkotaso on pysynyt erittäin korkeana, mikä vaikeuttaa yritystoimintaa. Osaamisvaje on merkittävää. Merkittävä osa taloudesta pyörii kansainvälisen kehitysrahoituksen tuella, mikä toki avaa myös liiketoimintamahdollisuuksia sen hankintamekanismit tunteville yrityksille.

Globaalin talouden megatrendit ovat keskeisiä tekijöitä myös Mosambikin talouskehitystä tarkasteltaessa. Mosambik on yksi maailman haavoittuvimmista maista ilmastonmuutoksen suhteen, mikä on riski talouskehitykselle mutta myös merkittävä liiketoimintamahdollisuus. Maa haluaa suunnitelmallisesti panostaa ilmastonmuutoksen vaikutusten ehkäisyyn ja niihin sopeutumiseen.

Ilmastonmuutokseen liittyy läheisesti myös energiamurros. Mosambikin suurten kaasuhankkeiden rakennustöiden odotetaan käynnistyvän vuonna 2024, ja jos näin käy, Mosambikin LNG alkaa virrata maailmanmarkkinoille vuonna 2027. Mosambik ymmärtää kuitenkin, ettei tulevaisuus pidemmällä aikavälillä ole fossiilinen, minkä vuoksi se satsaa merkittävästi myös uusiutuvien energianlähteiden, erityisesti vesi- ja aurinkovoiman, kehittämiseen.

Digitalisaatiossa Mosambik on globaalilla takamatkalla, mutta kehitys kohti digitaalisempaa tulevaisuutta on vääjäämätöntä. Perusinfrastruktuurin lisäksi maassa on suuri tarve myös digitaalisen osaamisen kehittämiselle.

Maantiede on monella tapaa Mosambikin puolella. Sen kolme suurta satamaa (Maputo, Beira, Nacala) niihin johtavine rautateineen ovat kehittymässä yhä tärkeämmiksi logistiikkaväyliksi myös sen sisämaanaapureille (Etelä-Afrikka, Sambia, Zimbabwe, Malawi, Eswatini). Mosambikin energiantuotantopotentiaali, sekä fossiilisen että uusiutuvien, on nostamassa sen alueellisesti entistä merkittävämmäksi energiatoimijaksi.

Teksti: Anna-Kaisa Heikkinen, Suomen suurlähettiläs, Maputo (vastuumaat Mosambik, Eswatini ja Madagaskar)