Maa-analyysi: Arabiemiirikunnat

Maailmantalouden epävakaisuudesta huolimatta Arabiemiirikuntien (UAE) talous osoitti jälleen merkittävää suorituskykyä vuonna 2023, ja talouden kasvun ennustetaan jatkuvan vahvana 2024. Korkealla pysynyt öljyn hinta vetää taloutta, mutta öljysektorin ulkopuolinen talous osallistuu kasvuun yhä vahvemmin. Vahvistuneen teollisen tuotannon, kotimaisen kysynnän, kasvaneen turismin sekä mm. kiinteistö- ja kuljetussektoreiden voimakkaan kehityksen kautta öljyn ulkopuolisesta taloudesta on muodostunut tärkeä talouden pilari, jonka kasvun odotetaan vuonna 2023 asettuvan 4,5 prosenttiin. Maailmanpankki ennustaa vuoden 2023 BKT-kasvun asettuvan 3,4 prosenttiin ja vuodelle 2024 odotetaan 3,7 prosentin kasvua.

Valtavalla vauhdilla kehittynyt UAE on vakaa ja vauras maa, ja Lähi-idän maista pisimmällä taloutensa monipuolistamisessa. Öljy- ja kaasuvarojensa lisäksi erityisesti Dubai tunnetaan kaupan, rahoitusalan, turismin ja logistiikan alueellisena keskuksena, joka vetää puoleensa kansainvälistä liiketoimintaa, investointeja ja osaajia.  Alueen muut maat - varsinkin Saudi-Arabia – haastavat sitä samankaltaisilla kehitysvisioillaan ja –panostuksillaan, mutta UAE jatkaa yhä uusien, kunnianhimoisten yhteiskunnallisten ja taloudellisten uudistusten julkistamista alueellisen asemansa ja kilpailukykynsä turvaamiseksi. Uudistusten kautta se pyrkii monipuolistamaan ja viherryttämään edelleen hiilivetyihin vahvasti nojaavaa talouttaan, sekä vahvistamaan liiketoimintaympäristönsä houkuttavuutta kansainvälisille investoinneille. Öljyn tuotantokapasiteetin kasvattaminen ja odotukset öljyn hinnan pysymisestä korkeana 2024 varmistavat UAE:n uudistushankkeille rahoitusta ja liikkumatilaa.

UAE:n strategiset tavoitteet, panostukset ja tulevaisuuden prioriteettialat ovat hyvin lähellä suomalaisen osaamisen ja yritysten tarjoaman ydintä. Tämä luo vahvan pohjan yhteistyölle ja edelleen runsaasti mahdollisuuksia kaupan kasvattamiselle. Suurimmat mahdollisuudet löytynevät seuraavilla aloilla: 1. digitalisaatio, 2. energia, 3. kiertotalous sekä 4. terveys ja terveysteknologia. Digitalisaatio, innovaatiot sekä kestävän kehityksen teemat säilyvät keskeisinä hallituksen asialistalla. UAE:n marras-joulukuussa 2023 isännöimä YK:n COP28-ilmastohuippukokous onnistui erinomaisesti ja vahvisti UAE:n asemaa vihreän siirtymän alueellisena edelläkävijänä ja investoijana. Investoinnit uusiutuvaan energiaan vuoteen 2030 mennessä ja kiertotaloudessa asetettujen kunnianhimoisten politiikkatavoitteiden toteuttaminen luovat monipuolisia liiketoimintamahdollisuuksia ja kysyntää suomalaisille ratkaisuille. Team Finland –toiminta ja tuki suomalaisyritysten kilpailuaseman vahvistamiseksi UAE:n markkinoilla rakentuvat mainittujen avainalojen pohjalle, rajaamatta pois muita lupaavia sektoreita. Huomionarvoista on, että COP28:ssa ilmasto ja terveys-teema oli esillä ensimmäistä kertaa, ja kokouksen isäntämaa panosti vahvasti koulutuksen yhteyteen ilmastonmuutoksen hillinnässä ja sopeutumisessa.