Libanonin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Libanonin talous on historiallisen syvässä kriisissä, josta nouseminen vie vuosia. Valtiolla ei ole mahdollisuutta suuriin teollisiin investointeihin seuraavien 12 kuukauden aikana. Alueellinen epävakaus aiheuttaa epävarmuustekijöitä. YK:n, Maailmanpankin ja EU:n avustusohjelmissa voi avautua investointimahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille. Keskeisiä aloja ovat cleantech ja laajasti kiertotalous, jätehuolto- ja vedenjakelu, terveyssektori ja digitalisaatio sekä koulutus. Beirutin sataman jälleenrakennus ja koulutussektorin Team Europe Initiative -hankkeet voivat avata hankemahdollisuuksia.

MAAN KYSYNTÄTILANNE JA POTENTIAALISIMMAT MARKKINAMAHDOLLISUUDET SUOMALAISYRITYKSILLE

Libanonin tarpeet ovat suuret. Kotimarkkinoiden ja valtion rahoituskyky on heikko vuonna 2019 alkaneen talouskriisin, koronapandemian ja vuoden 2020 Beirutin satamaräjähdyksen jälkeen. Alueelliset konfliktit, kuten Israelin ja Hamasin välinen sota sekä Syyrian kriisi, lisäävät epävarmuutta.

Kysyntää olisi lähinnä YK:n, Maailmanpankin ja EU:n sekä muiden kansainvälisten avustusjärjestöjen ja rahoittajamaiden hankkeissa. Maan bruttokansantuote on supistunut Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan 40% vuosien 2019 ja 2023 välillä. Kansallisvaluutta punnan (LBP) arvo on neljässä vuodessa heikentynyt yli 98%.

Valuutan ja pankkisektorin vakauttaminen, inflaation hillintä, talouskasvun aikaansaaminen ja IMF:n vaatimien talousuudistusten toteuttaminen säilyvät valtion keskeisimpinä haasteina myös vuonna 2024. Jo toista vuotta jatkunut Libanonin kaksinkertainen poliittinen valtatyhjiö hidastaa talousuudistuksia. Vuoden 2023 aikana elpynyt turismi-, palvelu-, hotelli- ja viihdesektori on vuoden 2024 alkaessa menettänyt osan potentiaalistaan Israelin ja Hamasin välisen sodan vuoksi.

Team Finland -toiminta on suurlähetystön toimialueella depriorisoitu. Suurlähetystö seuraa kuitenkin kriisiliiketoimintaa resurssiensa rajoissa. Maailmanpankin aluetoimisto sekä yksittäiset YK-järjestöt ovat kiinnostavia. Libanon toimii reittinä naapurimaihin, joissa on erilaisia markkinamahdollisuuksia. Energiaan, veteen ja jätteisiin sekä digitalisaatioon ja liikenneverkostoihin liittyviä investointeja tarvitaan alueella. Koulutussektorin tarpeet ovat suuret. Kiertotalouteen sisältyy mahdollisuus yhdistää esim. SITRAn tutkimus- ja hanketoimintaa sekä suomalaisten yritysten osaamista. Referenssihankkeet voisivat avata mahdollisuuksia myöhemmin muuallakin toimialueella.

Jordaniassa sijaitsee YK:n alueellinen projektipalvelu- ja hankintatoimisto UNOPS, joka vastaa kansainvälisistä hankinnoista myös Libanonin osalta. Suomen kunniakonsulin ja Suomen Lähi-idän instituutin asiantuntemus kytketään mukaan Team Finland –yhteistyöhön.

Teksti: Anne Meskanen, Suomen suurlähettiläs, Libanon