Japanin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Japani on edelleen maailman kolmanneksi suurin talous ja merkittävä samanmielinen kumppani Suomelle. Talouskasvun odotetaan säilyvän maltillisena. Toimintaympäristö on vakaa, mutta indopasifisen alueen ja suurvaltojen jännitteet vaikuttavat merkittävästi Japaniin. Puolustuskykyyn ja turvallisiin toimitusketjuihin kiinnitetään erityistä huomioita, esimerkiksi kriittisen teknologian, energian ja raaka-aineiden osalta. Kasvava puolustusbudjetti avaa mahdollisuuksia myös ulkomaisille yrityksille.

Muutamia vuosia sitten vauhtiin päässyt vihreä ja digitaalinen siirtymä alkaa edetä Japanissa ripeämmin. Tuulivoiman osalta on tehty uusia avauksia. Lisäksi Japani panostaa merkittävästi puhtaisiin teknologioihin, kuten hiilenkaappaukseen sekä vetytalouteen. Fossiilisista polttoaineista riippuvainen maa ei ole vielä siirtymässä kokonaan uusiutuvaan, mutta teknologian kautta haetaan päästöjä vähentäviä ratkaisuja. Japani on myös käynnistänyt oman kotimaisen päästökauppamekanisminsa.

Suomalaisilla puhtailla teknologioilla, kuten Power-to-X –ratkaisuilla, on vientimahdollisuuksia Japanin tavoitellessa päästövähennyksiä. Vihreiden datakeskusten rakentaminen, hukkalämmön hyödyntäminen sekä kestävä ja älykäs rakentaminen kiinnostavat esimerkiksi Suomea ilmastoltaan muistuttavalla Hokkaidolla. Suomen ydinvoima ja ydinpolttoaineen loppusijoitus tunnetaan hyvin Japanissa, missä SMR-kehityskin ottaa jo askeleita. Japanilaisia investoireita kiinnostavat mm. uusiutuvan energian, biotalouden ja puhtaan teknologian ratkaisut. Japanilaiset investoijat ovat päätöksissään kuitenkin varovaisia ja harkitsevat hankkeita pitkään.

Keväällä 2022 voimaan astunut laki velvoittaa suuria japanilaisia yrityksiä vähentämään kertakäyttömuovin määrää, joka on maailman korkeimpia. Suomi tunnetaan Japanissa kierto- ja biotalouden saralla, ja Suomen edistynyt osaaminen biomateriaaleissa voi auttaa Japania ratkaisemaan muovijäteongelmaa. Mahdollisuuksia on lisäksi kierrätyksen ja jätteiden käsittelyn teknologioiden alalla. Biotalouden saralla myös kestävät lentopolttoaineet (SAF) kiinnostavat Japanin lentoteollisuutta laajasti.

Japani investoi puolijohdeteollisuuteen, josta haetaan vauhtia talouskasvuun pyrkien samalla turvaamaan teknologian saatavuus. Taloudellinen turvallisuus ja luotettavien kumppaneiden rooli korostuu yhä enemmän, varsinkin yhteiskunnan kannalta kriittisisissä teknologioissa ja infrastruktuurissa. Suomen 5G/6G-osaaminen on Japanissa tunnettua. Yhteistyömahdollisuuksia on myös murrosteknologioissa, kuten supertietokoneissa sekä kvanttiteknologioissa.

Finnairin suorat lentoyhteydet Japaniin tukevat kauppasuhteita sekä turismin paluuta koronanjälkeiseen aikaan. Elokuussa 2023 astui voimaan maiden välinen työlomasopimus, joka edistää nuorten työskentelyä ja matkustelua.

Vuodesta 2019 voimassa ollut Japanin ja EU:n välinen vapaakauppasopimus helpottaa suomalaisyritysten pääsyä Japanin markkinoille. Menestyminen Japanissa vaatii yrityksiltä pitkäjänteisyyttä ja toimintaympäristön, mukaan lukien kielen ja kulttuurin, tuntemusta. Yhteistyön tekeminen japanilaisten kumppaneiden ja yritysten kanssa auttaa markkinoille pääsyssä.

 

Tanja Jääskeläinen 

Suurlähettiläs, Tokio