Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 13.1.2015

Venäjä (Murmansk): matkustustiedote

Venäjä (Murmansk): Matkustaminen on varsin turvallista. Varovaisuus tarpeen liikenteessä ja varkaiden varalta.

Suomen Pietarin pääkonsulaatin toimipiste
Murmanskin toimipiste

Kuolan niemimaalla asuu melkein 800 000 asukasta, Murmanskin kaupungissa noin 300 000. Yleisesti ottaen Kuolan niemimaa on turvallinen paikka. Alueella ei ole ollut terrori-iskuja ja matkailijoihin kohdistuu varsin vähän väkivaltaa ja ryöstöjä.

Täällä pätevät yleismaailmalliset säännöt siitä, että alkoholin vaikutuksen alaisena ei pidä lähteä kaupungille varsinkaan pimeään aikaan, ei levitellä rahoja, ei näytellä niitä sivullisille eikä lähteä tuntemattomien matkaan ravintoillan päätteeksi. Laukkua, takkia tai juomaa ei kannata päästää näkyvistä ravintolassa tai muilla yleisillä paikoilla.

Ruuhka-aikaan julkisissa liikennevälineissä suositellaan pitämään hyvää huolta käsilaukuista, repuista ja matkatavaroista taskuvarkaiden varalta. Varkauden kohteeksi joutuneen on hyvä heti tehdä lista varastetuista tavaroista. Varkaudesta on myös hyvä ilmoittaa paikalliselle poliisille ja vaatia poliisia tekemään raportti, josta on hyötyä mm. haettaessa jälkikäteen korvausta menetetystä omaisuudesta. Yleinen uusi hätänumero Venäjällä on 112 (ei vielä voimassa Murmanskissa), poliisin hätänumero on 02.

Pankki- ja luottokortit ja kännykän sim-kortti kannattaa myös kuolettaa.

Hätätilanteessa konsulipalvelulain mukaista apua antaa Suomen Pietarin pääkonsulaatin Murmanskin toimipiste. Murmanskin toimipisteestä ja Luoteis-Venäjästä saa lisätietoja Suomen Pietarin-pääkonsulaatin verkkosivuilta. Matkailijan konsulipalveluista löytyy lisätietoja osoitteesta formin.finland.fi/palvelut.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Suljetut alueet

Kuolan niemimaalla on suljettuja kaupunkeja ja alueita, jonne on pääsy kielletty. Suljettuja ovat muun muassa sotilaskaupungit, muut suljetuiksi määrätyt kylät ja alueet: Vidjajevon kylä (Видяево), Gadžijevon kylä (Гаджиево), Zaozjorskin kylä (Заозёрск), Zaretšenskin kylä (Зареченск), Kalastajasaarento, Liinahamarin kylä (Линахамари), Ostrovnoin kylä (Островной), Poljarnyin kaupunki (Полярный), Rajakosken kylä (Раякоски), Rosljakovon kylä (Росляково), Severomorskin kaupunki (Североморск), Snežnogorskin kaupunki (Снежногорск), Vanha Salla (muistomerkki), Umban kylä (Умба), Uuran kylä (Ура-Губа).

Suljetuille alueille voi hakea venäläisiltä viranomaisilta erityiskulkulupaa, mutta hakuprosessiin kannattaa varata aikaa useita kuukausia.

Kaikki niin kutsuttujen avoimienkaan kylien ja kaupunkien alueet eivät ole avoimia, ja liikkumiskieltokyltit pitää ottaa vakavasti. Murmansk-Kirkkoniemi –välisellä tiellä on kieltokyltti, jossa sanotaan, että ulkomaalaisten liikennevälineiden on kiellettyä poiketa tieltä. Zapoljarnin (Заполярный) ja Nikelin (Никель) kaupungeissa saa poiketa, sillä Zapoljarni ja Nikel ovat ns. avoimia kaupunkeja. Lisäksi tien varrella on Titovkan kahvila, jossa saa pysähtyä. Kannattaa varmistaa ennen matkaa, ovatko rajoitukset muuttuneet.

Rajavyöhykkeellä liikkuminen

Rajavyöhykkeen rajoihin ja rajavyöhykkeellä liikkumiseen on syytä perehtyä etukäteen. Tietoa raja-alueesta, tarvittavista kulkuluvista ja muista asiakirjoista sekä yhteystiedot rajahallinnon toimipisteisiin löytyvät Venäjän Federaation Suomen suurlähetystön sivuilta kohdasta "Venäjän rajavyöhyke, säännöt ja kartat".

Erillistä kulkulupaa raja-alueelle ei tarvita, kun matka suuntautuu raja-alueen ulkopuolelle, esimerkiksi matkustettaessa Suomesta Murmanskiin ja Murmanskista Suomeen. Rajavyöhykkeellä on kiellettyä pysähtyä ilman etukäteen hankittua lupaa (pois lukien pakolliset pysähtymiset asiakirjojen tarkistusta varten). Lupa pitää hakea etukäteen noin kuukautta ennen matkaa Venäjän viisumin anomisen yhteydessä.

Ulkomaisten ajoneuvojen aiemmat liikennerajoitukset on poistettu välillä Murmansk-Nikel. Murmansk-Nikel -tie on nykyään avoinna joka päivä vuorokauden ympäri. Murmanskista Nikeliin voi ajaa myös Prirechnyn tien kautta. Joskus talviaikaan Nikel-Murmansk –tie on poikki Jäämereltä tielle puhaltavan tuulen ja tielle kertyvän lumen takia. Tuolloin autoilija voi ajaa sisämaassa olevan ja siksi useammin kulkukelpoisen, mutta huonokuntoisemman Prirechnyn tien kautta. Myös Prirechnyn tie voi joskus olla tukossa lumimyrskyn aikana.

Matkustusasiakirjat ja rekisteröinti

Viisumia Venäjälle kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkaa. Viisumin hakeminen tapahtuu matkatoimistojen tai Venäjän viisumikeskusten kautta, jotka sijaitsevat Helsingissä, Turussa, Lappeenrannassa ja Maarianhaminassa. Viisumikeskusten internet-sivu on http://www.vfsglobal.com/russia/finland/index.html.  Venäjän viisumin hakemisesta saa lisätietoja Venäjän Suomessa sijaitsevista konsulaateista tai matkanjärjestäjältä.

Passin on oltava voimassa vähintään kuusi (6) kuukautta viisumin päättymisen jälkeen. Matkailijalle suositellaan valokopion ottamista kaikista matkustusasiakirjoista ja matkavakuutuksesta. Alkuperäistä passia kannattaa säilyttää hotellin säilössä. Passinkopio tai ajokortti yleensä riittää esimerkiksi rahanvaihtopisteessä. Kannattaa varautua todistamaan henkilöllisyytensä varsinkin suuria summia vaihtaessa. Matkustajavakuutus on pakollinen matkustettaessa Venäjälle. Vakuutusehdot on hyvä tarkistaa ennen matkalle lähtöä.

EU ja Venäjä ovat solmineet 1.6.2007 sopimuksen EU:n ja Venäjän kansalaisille myönnettävien viisumien myöntämisen helpottamisesta (linkki sopimukseen).

Saavuttaessa maahan on jokaisen ulkomaalaisen täytettävä maahantulokortti. Sitä tarvitaan rekisteröintiin ja se säilytetään paluumatkaa varten. Matkustajan kannattaa varmistaa, että saa maahantulokortin rajaviranomaisilta saapuessaan maahan.
Venäjänmigraatiolainsäädännön mukaan yli seitsemän arkipäivää Venäjällä oleskeleva ulkomaalainen on rekisteröitävä Venäjän maahanmuuttoviranomaisille (Federalnaja migratsionnaja sluzhba).

Ulkomaalaisen rekisteröinnin hoitaa venäläinen vastaanottaja. Turistin rekisteröinnin hoitaa yleensä hotelli, jossa turisti majoittuu. Lakimuutoksen mukaan väliaikaisesti maassa oleskelevan ulkomaalaisen rekisteröinnin voi hoitaa myös postitse. Rekisteröinti on maksullinen, mutta hotellissa asuessa se yleensä kuuluu huonehintaan. Rekisteröinnistä on hyvä tiedustella ennakkoon.

Rekisteröintiin vastaanottaja tarvitsee kopion ulkomaalaisen passista, viisumista ja maahantulokortista. Rekisteröintiä varten on vastaanottajan täytettävä myös erillinen rekisteröintilomake, joita saa mm. posteista. Vastaanottaja antaa ulkomaalaiselle rekisteröintilomakkeen kantaosan, jota ulkomaalaisen kannattaa pitää passinkopion, viisumin ja maahantulokortin lisäksi mukanaan kaupungilla liikkuessaan. Poistuessaan vastaanottajan majoituksesta ulkomaalainen luovuttaa rekisteröintilomakkeen kantaosan takaisin vastaanottajalle, joka toimittaa sen edelleen maahanmuuttoviranomaisille.

On kuitenkin suositeltavaa, että ulkomaalainen pitäisi kopiota rekisteröintilomakkeen kantaosasta mukanaan vielä matkalla majoituspaikastaan rajalle mahdollisen poliisitarkastuksen varalta. Hotellit rekisteröivät asiakkaansa riippumatta matkan kestosta. Rekisteröinnissä tulee kiinnittää huomiota siihen, että matkan tarkoitus ja viisumin status (esim. turistimatka, liikematka) ovat yhtenevät, eli rekisteröintilomakkeeseen tulee merkitä matkan tarkoitukseksi viisumissa oleva matkan tarkoitus.

Tulliselvityslomake kannattaa täyttää maahan saavuttaessa ja maasta poistuttaessa, mikäli mukana on rahaa tai muuta arvokasta omaisuutta 3000 - 10 000 USD arvosta. Jos summa ylittää 10 000 USD, tullaus on tehtävä. Myös reseptilääkkeet merkitään tulliselvityslomakkeeseen. Kannattaa tarkistaa, että tulli leimaa lomakkeen. Valuuttasääntelyä ja -valvontaa koskevan lain mukaan jokainen Venäjältä poistuva henkilö saa viedä maasta pois 3000 USD arvosta valuuttaa ilman erillistä tulliselvitystä.

Alaikäiset kaksoiskansalaiset: Ilman huoltajiaan matkustavilla alaikäisillä täytyy olla notaarin vahvistama vanhempien suostumus mukanaan (Venäjän Federaation 15.8.1996 päivätyn lain n:o 114 20:n luvun mukaan ilman vanhempia tai holhoojaa matkustavalla alle 18-vuotiaalla lapsella pitää olla notaarin vahvistama suostumus). Menettelyn voi tarkistaa Venäjän viranomaisilta esim. Venäjän suurlähetystöltä Helsingissä. Suostumus voidaan vahvistaa notaarilla myös Suomessa, mutta siinä tapauksessa liitteenä tulee olla sen virallinen käännös. Suostumuksessa on ehdottomasti ilmoitettava mihin maahan (yleinen ilmaisu ”Schengen-valtiot” ei käy) suostumus on annettu ja sen voimassaoloaika.

Poikkeus: Alaikäisen Venäjän kansalaisen, joka asuu vakituisesti ulkomailla ja jonka Venäjän passissa on Venäjän konsulaatin merkintä siitä, että hän on ilmoittautunut konsulaatin rekisteriin, ei tarvitse esittää notaarin vahvistamaa huoltajiensa suostumusta. Ohessa linkki Sheremetevo 3 lentokentän (Moskova) sivuille:  http://www.svo.aero/children/rules/.

Taide-esineitä ostettaessa on vaadittava todistus tullia varten, muuten ostokset voivat jäädä tulliin rajanylityspaikalle. Todistuksen hankkiminen voi viedä jopa viikkoja.

Matkustusasiakirjojen kadotessa on heti otettava yhteyttä poliisiin ja tehtävä poliisiselvitys asiasta. Jos passi on kadonnut tai varastettu, väliaikaisen passin (175 €, maksetaan ruplina käteisellä) voi hätätapauksessa hankkia Suomen Pietarin pääkonsulaatin Murmanskin toimipisteestä.

 Venäjältä ei voi poistua ilman passia. Matkustusasiakirjojen kadotessa kopiot helpottavat uusien hankkimista. Passiin tarvitaan yksi valokuva. Matkustajavakuutus on pakollinen matkustettaessa Venäjälle.

Jos ulkomaalaisen matkustusasiakirjoissa on puutteita rajatarkastuksessa, niin yleensä seuraamuksena on hallinnollinen sakko ja käännytys.

Liikenne

Liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta huomattavasti, joten tarkkaavaisuus liikenteessä autoilijana samoin kuin jalankulkijana on paikallaan. Autoon ei kannata jättää omaisuutta näkyville ja autolla ajettaessa on hyvä pitää ovet lukittuina. Hotellien yhteydessä on usein vartioitu parkkipaikka autoille. Turvavyön käyttö on pakollista. Venäjällä on liikenteessä nollapromilleraja eli alkoholia ei saa olla veressä lainkaan autoa ajaessa. Matkapuhelimien käytöstä ilman hands free -laitetta annetaan sakko.

Tiet ovat suurimmaksi osaksi päällystettyjä, mutta osittain erittäin huonokuntoisia ja kuoppaisia.

Talvella lumisade ja teiden tukkeutuminen aiheuttavat ruuhkia ja autoilijan kannattaa varoa kolareita. Jotkut tiet voidaan sulkea kokonaan sääolojen takia.

Taksin voi tilata hotellin vastaanotosta tai soittamalla taksifirman numeroon. Kansantaksin (kädellä pysäytettävä yksityisauto) ottamiseen sisältyy riskejä.

Murmanskissa on kätevä liikkua johdinautoilla ja busseilla. Lippu ostetaan rahastajalta autossa. Busseissa ja johdinautoissa on hyvä pitää huolta passeista, lompakoista ja muista tavaroista.

Autoilijan asiapaperit

Yksityisautolla Venäjällä liikkuvan on hyvä huomioida se, että rajalla Venäjän tulli antaa autoilijalle auton takaisinvientisitoumuksen (autositoumus), joka on säilytettävä koko matkan ajan. Muu kuin autositoumukseen merkitty auton omistaja saa ohjata autoa vain omistajan läsnä ollessa. Autositoumuksen voi tehdä haluamakseen ajaksi jo rajatarkastuspisteessä. Autositoumukseen liittyvistä rikkeistä seuraa hallinnollinen sakko.

Venäjä liittyi kansainväliseen vihreä kortti -järjestelmään 1.1.2009. Suomalaisautoilijan Venäjän matkoille riittää omasta vakuutusyhtiöstä saatu vihreä kortti, joka on todistus voimassaolevasta liikennevakuutuksesta. Vakuutusturva ei ole kuitenkaan kotimaan turvan tasoinen, korvausraja on maksimissaan noin 11.000 euroa. Ennen matkalle lähtöä kannattaa selvittää oman vakuutusyhtiön kanssa lisäturvan tarve ja vaihtoehdot. Vahingon sattuessa korvaukset määräytyvät aina Venäjän lainsäädännön ja vakuutusehtojen mukaisesti. Vihreästä kortista on syytä tarkistaa, että ajoneuvon tiedot ovat täydelliset. Myös vakuutuksen numero on oltava kortissa. Puutteet kortin tiedoissa saattavat estää ajoneuvon maahanpääsyn.

Vihreä kortti -lomakkeita on saatavilla omasta vakuutusyhtiöstä. Kortti on maksuton. Jos ajoneuvolla ei ole rajaa ylitettäessä vihreää korttia, on sille hankittava pakollinen venäläinen liikennevakuutus ennen maahan pääsyä.

Venäjän vihreä kortti -toimiston 24h-puhelinpalvelu neuvoo ympäri vuorokauden englanniksi ja venäjäksi. Lisätietoa vihreästä kortista löytyy Liikennevakuutuskeskuksen verkkosivuilta.

Kaikkien Venäjällä sattuneiden liikennevahinkojen selvittely tapahtuu Venäjällä. Kaikissa vahinkotilanteissa on kutsuttava poliisi paikalle, eikä ajoneuvoja saa liikuttaa vahinkopaikalla ennen poliisin tuloa.

Ennen Venäjälle saapumista ajoneuvo on hyvä tarkastaa perusteellisesti, ettei sinne ole jäänyt sellaista tavaraa, jota Venäjälle ei saa tuoda. Esimerkiksi metsästyspatruunat tulkitaan tullissa sotilastarvikkeiksi. Jos niitä löytyy ajoneuvosta, seuraamukset ovat ankarat. Asiasta tehdään aina oikeusjuttu ja sen läpikäymiseen menee aikaa, vaivaa ja rahaa ennen sakkorangaistusta. Asia voi vaikuttaa myöhemmin Venäjän viisumin saamiseen.

Terveydenhoito

Murmanskin alueella esiintyy hepatiittia, jonkin verran tuberkuloosia, sikainfluenssaa ja sukupuolitauteja sekä HIViä. Jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä ovat Venäjällä selvästi Suomea yleisempiä.

Rokotukset kannattaa hoitaa kuntoon ennen matkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa kaikille Venäjällä matkustaville kurkkumätä-jäykkäkouristus- ja MPR-rokotuksia sekä tarvittaessa riskiarvion perusteella hepatiitti A ja B-, lavantauti-, puutiaisaivotulehdus-, Japanin aivotulehdus- ja poliorokotuksia. 

Matkustajia kehotetaan tutustumaan Maailman terveysjärjestön (WHO) rokotus- ja lääkintäsuosituksiin ennen matkalle lähtöä: www.who.int. Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta: www.thl.fi

Lisätietoja tarttuvista taudeista saa verkkosivuilta

Reseptilääkkeistä kannattaa olla mukana reseptit ja lääkkeet kannattaa ilmoittaa tulliselvityksessä, kohdassa matkustusasiakirjat ja rekisteröinti.

Sairaaloista ja terveyskeskuksista saa ensiavun. Palvelu on venäjänkielistä.

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen.

Kulttuurisidonnaiset säännöt

Murmanskin alueella puhutaan muutamia hotelleja lukuun ottamatta vain vähän muita kieliä kuin venäjää. Paikkojen ja kaupunkien nimet, samoin kuin katukyltit ovat kyrillisin aakkosin. Venäjänkielisiä karttoja voi ostaa kioskeista ja kirjakaupoista.

Kaupungilla saattaa joskus olla kerjäläisiä ja usein kulkukoiria.

Kirkoissa naiset peittävät päänsä ja olkapäänsä huivilla tai päähineellä, ja polvet hameella tai housuilla.

Luonnonolot

Murmanskin ilmasto vastaa lähinnä pohjoisen Suomen ilmastoa. Meren vaikutus on kuitenkin huomattava ja pohjoistuuli hyytävä. Sää voi vaihdella sankasta lumisateesta auringonpaisteeseen jopa 15 minuutin välein.

Kaamos alkaa joulukuun alussa ja päättyy tammikuun puolivälissä. Yöttömän yön aikaan toukokuusta heinäkuuhun aurinko ei vastaavasti laske horisontin alapuolelle.

Hyvä tietää

Vastuu omasta turvallisuudesta sekä varustautumisesta on aina matkustajalla itsellään. Hätätilanteessa ensisijainen vastuu auttamisesta on paikallisilla viranomaisilla. Poikkeuksellisissa tilanteissa apua antaa Suomen edustusto. Verkkosivuilla formin.finland.fi/palvelut/ löytyy lisätietoa matkailijan konsulipalveluista.

Kaksoiskansalaiset: Venäjän asevelvollisuuslaki muuttui 1.8.2013. Ulkomailla asepalveluksensa suorittanutta Venäjän kansalaista ei uuden lain mukaan enää vapauteta asevelvollisuudesta Venäjällä. Uusi laki vaikuttaa 18–27-vuotiaisiin miespuolisiin Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisiin, jotka ovat suorittaneet asevelvollisuutensa ainoastaan Suomessa. Kaksoiskansalaisten tulee osoittaa asiaa koskevat tiedustelut Venäjän viranomaisille.

Venäjän tullin määräysten mukaan Venäjälle saa tuoda alkoholia ja tupakkatuotteita rajoitetusti. Yli 18-vuotiaat saavat tuoda Venäjälle kolme (3) litraa alkoholijuomia. Huomioitavaa on, että tähän litramäärään sisältyvät niin oluet kuin väkevätkin, eli kaikki alkoholijuomat, eikä mietoja ja väkeviä juomia erotella. Jos henkilöllä on 3-5 litraa alkoholia mukanaan tullessaan Venäjälle, hänen pitää maksaa tullimaksua 10 euroa litralta. Tupakkatuotteita saa tuoda 200 savuketta, 50 sikaria tai 250 grammaa tupakkaa, tai kaikkia tupakkatuotteita yhteensä yhteispainoltaan 250 grammaa.

Venäjällä tuli kesällä 2013 voimaan uusi julkisilla paikoilla tupakointia rajoittava laki, jonka mukaan tupakointi on kielletty mm. julkisissa liikennevälineissä, kouluissa, hallintorakennuksissa, asuintalojen rappukäytävissä, asemien edustalla, uimarannoilla ja leikkipuistoissa. Lisäksi tupakkatuotteita ei saa pitää näkyvillä kaupoissa ja sähkötupakan myynti kielletään kokonaan.

Venäjällä tuli kesällä 2012 voimaan laki, jonka mukaan julkisilla paikoilla, puistoissa, koulujen ja lastentarhojen lähellä ei saa nauttia alkoholia.

Lemmikin voi tuoda maahan vain eläinlääkärivalvontapisteen kautta. Tällaisia pisteitä Murmanskin alueella ovat Murmanskin merisatama, Borisoglebskin raja-asema (Norjan ja Venäjän rajalla) ja Murmanskin lentokenttä. Lemmikin kanssa tuleva matkustaja valitsee tullissa punaisen linjan, täyttää tulliselvityskaavakkeen ja esittää lemmikin asiakirjat sekä käy läpi eläinlääkäri- ja tullitarkastuksen.

Varojen siirto Suomesta järjestyy esimerkiksi Western Unionin, puh. +358 800 141414 tai Forexin avulla, kunhan joku tallettaa tarvittavat varat yritysten toimipisteeseen Suomessa. Western Unionilla on Suomessa toimipisteitä muun muassa matkahuoltojen yhteydessä ja Murmanskissa useissa postikonttoreissa ja pankeissa.

Rahaa voi vaihtaa hotellien yhteydessä olevissa valuutanvaihtopisteissä ja kaupungilla pankeissa. Rahaa vaihdettaessa tarvitaan yleensä passi tai passinkopio.  Vaihtopisteiden aukioloajat vaihtelevat ja ne ovat yleensä suljettuna viikonloppuisin. Pienemmillä paikkakunnilla rahanvaihto rupliksi voi olla hankalaa.

Murmanskissa on pankkiautomaatteja, joista saa nostaa ruplia yleisimmillä luottokorteilla ja Visa Electron –kortilla. Kortit käyvät myös maksuvälineinä hotelleissa, useimmissa ravintoloissa ja suurimmissa kaupoissa. Kannattaa säilyttää kaikki kuitit.

Vesijohtovettä ei suositella juotavaksi ilman keittämistä. Pullotettua vettä voi ostaa kaupoista.

Matkapuhelin ei toimi kaikkialla Kuolan niemimaalla, kuten pitkillä metsätaipaleilla. Raja-Joosepin lähellä olevaan Svetlyn kylään on pystytetty alkuvuonna 2011 operaattorimasto, joka on otettu käyttöön ja matkapuhelimien pitäisi toimia koko matkan Murmanskiin pieniä katvealueita lukuun ottamatta.

Jokaisessa Kuolan niemimaan kaupungissa on vähintään yksi hotelli. Hotellit voivat olla hyvinkin eritasoisia. Kuolan niemimaalla ei ole leirintäalueita.

Alle 16-vuotiaiden ulkona liikkuminen on rajoitettua klo 22-06 välisenä aikana sakkorangaistuksen uhalla.

Liikuntaesteiselle matkailijalle Kuolan niemimaa on haasteellinen.

Joissakin kohteissa valokuvaaminen on rajoitettua ja pääsy on kielletty (mm. sotilaskohteet ja strategisesti merkittävät paikat).

Venäjällä matkustavan on syytä ottaa huomioon kulttuurierot ja viranomaismääräykset tapauksissa, joissa on kysymys sukupuolisesta käyttäytymisestä. Homoseksuaalisuus ei ole Venäjällä rikos, mutta 2.7.2013 tuli voimaan laki, jonka mukaan on kiellettyä rinnastaa eri ja samaa sukupuolta olevien suhteet sekä jakaa tietoa "ei-perinteisistä" seksuaalisuhteista alaikäisille. Erilaisia vähemmistöjä kohtaan voi esiintyä suvaitsemattomuutta ja jopa väkivaltaista käyttäytymistä.

Kulkuyhteydet

Suomesta Kuolaan pääsee maanteitse Raja-Joosepin (Ivalo) ja Sallan rajanylityspaikan kautta sekä Norjasta Kirkkoniemestä Storskogin rajanylityspaikan kautta.

Ivalon ja Murmanskin välillä kulkee reittibussi. Lisätietoja reittibusseista voi kysyä Matkahuollosta.

Lentoja suoraan Suomesta Murmanskiin ei tällä hetkellä ole, mutta lentoyhtiöiden tilanne kannattaa tarkastaa. Lentäen Murmanskiin pääsee Moskovasta, Pietarista, Arkangelista ja Norjan Tromssasta.

Maantiet voivat olla paikoittain erittäin huonokuntoisia. Moottorikelkalla raja ylitettäessä kannattaa hankkia siihen erillinen lupa. Rajanylitys jalan sallitaan vain erityistapauksissa.

Rajalle johtavat tiet ovat vähäliikenteisiä. Ongelmatapauksissa apu ei ole välttämättä lähellä ja sitä saattaa joutua odottamaan pitkään.

Matkan ajan voimassaolevat yhteystiedot on hyvä ilmoittaa omaisille ja/tai ystäville.

Aikaero

Aikaero on yksi tunti, Venäjällä yksi tunti enemmän kuin Suomessa. Venäjä on päättänyt palata niin sanottuun ikuiseen talviaikaan ja pysyvän siinä. Näin ollen Venäjällä siirryttiin  talviaikaan 26.10.2014 Suomen tapaan.

Matkustajan tulee huomioida rajanylityspaikkojen aukioloajat:

  • Suomen raja-asemat Raja-Jooseppi ja Salla: joka päivä klo 07.00-21.00 (Suomen aikaa).
  • Venäjän raja-asemat Lotta ja Salla Suomen talviajan voimassaoloaikana klo 09.00-23.00 (Moskovan aikaa) ja Suomen kesäajan voimassaoloaikana klo 08.00-22.00 (Moskovan aikaa).
  • Suomen raja-asema Kuusamossa: joka päivä klo 07.00-19.00 (Suomen aikaa).
  • Venäjän raja-asema Suoperä Suomen talviajan voimassaoloaikana klo 09.00-21.00 (Moskovan aikaa) ja Suomen kesäajan voimassaoloaikana 08.00-22.00 (Moskovan aikaa).

Päivystys

Toimipisteen konsulipäivystys suomalaisia koskevissa hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella: + 358 9 160 55551.

Pietarin pääkonsulaatti, keskus: (+7 812) 331 7600
Pietarin pääkonsulaatin konsulipäivystys (+7 812) 967 3782 suomalaisia koskevissa hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella (ei viisumipuheluita).

Hätänumerot:

  • Palokunta: 01, gsm 010
  • Poliisi: 02, gsm 020
  • Ambulanssi: 03, gsm 030

Venäjä on päättänyt siirtyä käyttämään yleistä hätänumeroa 112. Kuitenkin uudistus koskee tällä hetkellä vain muutamia kaupunkeja. Murmansk ei ole näiden kaupunkien joukossa, ja Kuolan niemimaalla hätänumero 112 toimii vasta vuonna 2017. Siihen asti hädässä olevan pitää soittaa edelleen voimassa oleviin numeroihin 01 (palokunta), 02 (poliisi) ja 03 (ambulanssi).

Jos henkilö ennen vuotta 2017 soittaa Murmanskin alueella numeroon 112, häntä kehotetaan venäjänkielisellä nauhalla soittamaan edellä mainittuihin numeroihin.

Lisätietoja

Suomen Pietarin pääkonsulaatin Murmanskin toimipiste
ul. Karla Marksa 25A
183025 Murmansk
Vaihde: +7 8152 445382 tai +7 8152 446612
Fax: +7 8152 448341
Sähköposti: sanomat.msk@formin.fi
Verkkosivut: www.finland.org.ru
Konsulipäivystys: +358-9-160 55551

Suomen pääkonsulaatti, Pietari
Generalnoje konsulstvo Finljandii
Preobrazhenskaja pl. 4
191028 St. Petersburg D-194
Puh: +7 812 331 76 00
Fax: +7 812 331 76 01
Sähköposti: sanomat.pie@formin.fi
Verkkosivut: www.finland.org.ru
Konsulipäivystys: (+ 7 812) 967 3782 virka-ajan ulkopuolella ympäri vuorokauden

Venäjän maatiedosto

Tämä dokumentti

Päivitetty 13.1.2015

Takaisin ylös